Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Autoritățile medicale americane cer întreruperea vaccinării cu Johnson&Johnson. Ce va face România?

vaccine-6109246_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Șase persoane au dezvoltat o tulburare rară de coagulare a sângelui după ce au fost imunizate anti-covid cu vaccinul produs de Johnson&Johnson. Autoritățile americane, FDA și CDC, cer oprirea vaccinării "din precauție extremă". Coordonatorul campaniei de vaccinare din România spune că este așteptată o decizie a Agenției Europene pentru Medicamente în legătură cu acest ser.

Administraţia Naţională a Alimentelor şi Medicamentului (FDA) din Statele Unite ale Americii, precum şi Centrele de Control al Bolilor (CDC) anunţă, marți, oprirea vaccinării cu serul produs de Johnson&Johnson, după ce șase persoane au dezvoltat o tulburare rară de coagulare a sângelui.

FDA a spus că recomandarea este „din precauție extremă”, adăugând că evenimentele adverse observate sunt deocamdată extrem de rare, potrivit The New York Times.

Siguranța vaccinului COVID-19 este o prioritate absolută pentru guvernul federal și luăm foarte în serios toate rapoartele privind problemele de sănătate în urma vaccinării COVID-19. Persoanele care au primit vaccinul J&J care dezvoltă dureri de cap severe, dureri abdominale, dureri de picior sau dificultăți de respirație în termen de trei săptămâni de la vaccinare ar trebui să contacteze furnizorul lor de asistență medicală”, a declarat FDA într-o declarație comună cu Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Toate cele șase cazuri cu tulburare rară de coagulare a sângelui au apărut la femei cu vârste cuprinse între 18 și 48 de ani, simptomele apărând la șase până la 13 zile după vaccinare.

Ce va face România după cazurile de tromboză din SUA?

Experiența SUA este extrem de importantă în privința utilizării vaccinului Johnson&Johnson, spune coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, care spune că așteaptă recomandarea Agenției Europene a Medicamentului, după cazurile de tromboză din SUA.

Am văzut această informație (privind solicitarea FDA de întrerupre a vaccinării cu Johnson&Johnson în SUA - n.r.). Așteptăm o recomandare de la Agenția Europeană a Medicamentului și dacă va fi nevoie să nu demarăm încă utilizarea acestui tip de vaccin putem face acest lucru. Avem capacitatea de stocare, nu ne forțează nimeni să începem atâta timp cât nu avem suficiente date de siguranță”, a spus dr. Valeriu Gheorghiță, marți.

Acesta este de părere că săptămâna aceasta vor fi disponibile date de la EMA. El consideră că din moment ce FDA a recomandat acest lucru, EMA va face cât de curând o precizare, mai ales că în Europa nu s-a folosit acest tip de vaccin.

Tocmai de aceea este importantă experiența acumulată până la acest moment în SUA, unde sunt aproape 7 milioane de doze de vaccin utilizate”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România a mai spus că frecvența acestor cazuri de evenimente trombotice după utilizarea serului de la Johnson&Johnson par a fi de circa un caz la un milion, o frecvență extrem de rară.

Anterior, Valeriu Gheorghiță anunțase în timpul conferinței de presă că vaccinul de la Johnson&Johnson, care se administrează într-o singură doză, va fi utilizat pentru imunizarea persoanelor private de libertate. Pentru acestea vor putea fi folosite şi alte seruri, a precizat preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind imunizarea împotriva SARS-CoV-2.