Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Germania intensifică și generalizează restricțiile anti-pandemie

merkel_mascata.jpg

Image source: 
AFP

Guvernul Germaniei a aprobat, marţi, un proiect care prevede intensificarea şi uniformizarea restricţiilor antiepidemice, cancelarul Angela Merkel argumentând că "situaţia este gravă" şi trebuie evitată ocuparea locurilor în secţiile de terapie intensivă. Guverul de la Berlin a dispus modificarea Legii privind protecţia faţă de infecţii. Noile reglementări vor permite aplicarea în mod uniform a restricţiilor în zonele cu o rată de contagiere ridicată. Pentru a intra în vigoare, modificările normative trebuie să fie aprobate cu o majoritate de două-treimi în Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului Germaniei.

 

Noile norme prevăd interdicţii de circulaţie între orele 21.00 şi 5.00 în zonele în care rata de infectare este ridicată, reducerea numărului de persoane care se pot întâlni în privat şi închiderea restaurantelor, informează publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung. Sălile de sport vor funcţiona doar pentru clienţi care exersează individual. "Situaţia este gravă. Restricţiile sunt necesare şi trebuie să acţionăm urgent împotriva pandemiei. Vrem să aplicăm reguli uniforme, un mecanism urgent de restricţionare la nivel naţional", a declarat cancelarul Angela Merkel. "Măsurile de combatere a epidemiei trebuie să devină mai stringente şi mai consistente. Va fi prea târziu dacă vom aştepta până când se vor epuiza locurile la terapie intensivă. Nu ne putem permite acest lucru", a subliniat Angela Merkel, conform publicaţiei Die Welt.

Până acum, măsurile de combatere a pandemiei au fost decise prin colaborare între nivelul federal şi landuri, care sunt abilitate să ia decizii în materie sanitară, în virtutea sistemului federal german. Noul proiect va da întâietate măsurilor impuse la nivel central. Acest proiect prevede o incidenţă minimă de 100 noi infectări la 100.000 locuitori pe trei zile pentru ca autorităţile federale să poată decide măsuri precum interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii şi închiderea magazinelor considerate neesenţiale. În cazul în care rata incidenţei este cuprinsă între 100 şi 200 de noi infectări la 100.000 de locuitori, şcolile nu vor mai primi decât elevii testaţi de două ori pe săptămână. Şcolile vor trebui să rămână închise dacă rata incidenţei depăşeşte 200 la 100.000 de persoane. Ar fi pentru prima dată când interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii la scară naţională ar putea fi impusă în mod automat în încercarea de a stopa valul epidemic.
Noul proiect legislativ constituie o victorie pentru Angela Merkel, adepta unei abordări mai dure pentru combaterea epidemiei de coronavirus. De altfel, Merkel a salutat decizia ''urgentă, importantă'', luată de cabinetul său, de a aproba noi măsuri naţionale anti-COVID-19. Aşa-numita ''frână de urgenţă'' va însemna că se va pune capăt neconcordanţelor dintre politicile celor 16 landuri federale, a spus ea. Potrivit ei, campania de vaccinare - care a fost criticată pentru lentoarea sa comparativ cu multe alte ţări - avansează ''mai bine în fiecare zi''.
Marţi, incidenţa pe o săptămână era de 140,9 la 100.000 pentru întregul teritoriu german, unde 10.810 noi cazuri de COVID-19 şi 294 decese au fost raportate în ultimele 24 de ore, potrivit Institutului Robert Koch (RKI). La începutul săptămânii, Germania a depăşit pragul de 3 milioane de infectări cu COVID-19.