Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pe o vreme de câine, cinci confederații sindicale organizează miting de protest în Piața Victoriei

protest.jpg

Cele mai mari confederații sindicale organizează astăzi un miting de protest în Piața Victoriei. Printre revendicări, salariu minim decent și pensii echitabile.
Cele mai mari confederații sindicale organizează astăzi un miting de protest în Piața Victoriei. Printre revendicări, salariu minim decent și pensii echitabile.
Sursa imaginii: 
Facebook/Blocul Național Sindical (arhivă)

Cinci confederații sindicale organizează simultan acțiuni de protest miercuri, 14 aprilie 2021, în Piața Victoriei din Capitală, între orele 11.00 și 13.00. Printre revendicări, salariu minim decent și pensii echitabile. Sindicatele consideră că "Guvernul Cîțu, ostil dialogului social și interesului general, trebuie să plece".

Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA, Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere-Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România şi Confederaţia Sindicală Naţională Meridian își cheamă membrii la acţiuni de protest, simultan în Piaţa Victoriei, dar în locaţii distincte, în contextul restricţiilor în vigoare.

Revendicările celor cinci confederaţii sindicale sunt comune: majorarea salariului minim la un nivel decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justă şi aplicarea corectă a legislaţiei, se menţionează într-un comunicat de presă.

"Nemulțumirile sindicale sunt determinate de măsurile adoptate de actualul guvern și refuzul constant al dialogului social. Costurile crizei sanitare și economice sunt trecute exclusiv în seama lucrătorilor și a categoriilor celor mai vulnerabile, în timp ce privilegiații își conservă și extind beneficiile.

Menținerea salariului minim la un nivel atât de scăzut, în condițiile în care în ultimii doi ani toate țările europene au crescut semnificativ salariile minime, mărește ecartul salarial față de Europa, condamnând în continuare România la subdezvoltare, iar românii la sărăcie și migrație. Prețurile în schimb cresc accelerat, numai prețul la energie înregistrând un salt de cca. 18%. La aceasta se adaugă lipsa interesului față de măsurile de protecție socială destinate lucrătorilor care își pierd locul de muncă, nivelul ajutorului pentru șomaj fiind complet inadecvat pentru a reprezenta o plasă de siguranță până la găsirea unui nou loc de muncă.

Chiar și în cazul sectoarelor de activitate sau întreprinderilor care au avut rezultate bune și foarte bune în perioada pandemiei, angajații nu pot beneficia de o recompensă echitabilă a efortului lor, din cauza menținerii blocate a negocierilor colective, ca efect al Legii nr. 55/2020 și al nemodificării Legii dialogului social.  

În ce privește pensiile, neindexate nici măcar cu rata inflației, și inițiativele legislative aiuristice, precum cea privind “opțiunea”pentru pensionarea la 70 de ani, este evident deja că actualul guvern nu urmărește realizarea echității promise, ci doar temporizarea problemelor prin acțiuni de imagine".

Sindicaliștii consideră că actualul executiv nu guvernează în interesul cetățenilor și trebuie să plece. Acesta este principalul mesaj pe care îl vor transmite astăzi în Piața Victoriei.