Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE va privilegia vaccinurile cu tehnologie ARN mesager

p050920-448968.jpg

vdl vaccin ARN
Dr. von der Leyen pariază pe vaccinurile eficiente pentru noile variante Covid19
Sursa imaginii: 
European Union

Comisia Europeană anunță o dezvoltare a cooperarii actuale și pe termen mediu cu Pfizer/BioNTech și renunță de facto la vaccinurile care nu folosesc tehnologia ARN mesager. Cu aceeași ocazie aflăm că pragul de 100 de milioane de persoane vaccinate în UE a fost atins. 

Pfizer/BionTech devine furnizorul privilegiat al UE, cu 50 de milioane de doze suplimentare promise pentru al doilea trimestru în 2021. Iar pentru anul viitor, Comisia Europeană va semna un nou contract pentru 1,8 miliarde de doze cu aceeași firmă, anunță Ursula von der Leyen. 

Președinta Comisiei Europene spune însă că „la un moment dat, s-ar putea să avem nevoie de vaccinuri de alt tip pentru a întări și prelungi imunitatea; și dacă apar variante noi (ale Covid19, nr), va trebui să dezvoltăm vaccinuri adaptate noilor variante”.

Von der Leyen a adăugat că acestea sunt vaccinurile bazate pe tehnologia ARN mesager, fără a specifica că este vorba despre produsul Pfizer sau cel Moderna.

Aceasta confirmă însă informația publicată de cotidianul italian La Stampa conform căruia renunțarea la cooperarea cu Astra Zeneca și Johnson & Johnson a fost evocată de Prim Ministrul italian Mario Draghi.

Surse de la Bruxelles confirmaseră pentru RFI că într-adevăr aceasta este noua optică europeană, devenită limpede după anuntul făcut de von der Leyen.

Johnson & Johnson a oprit în 13 aprilie evaluarea vaccinului său aflată în curs la Agenția Europeană a Medicamentului după ce administrarea vaccinului a fost suspendată în  SUA.

Atât produsul Astra Zeneca cât şi cel Johnson & Johnson sunt suspectate a provoca tromboze. Referitor la vaccinul Astra Zeneca , analiza experților europeni a tras concluzia că ar putea prezenta un risc mai ales pentru femeile tinere.

Multe state membre UE au interzis vaccinarea celor sub 55 de ani cu vaccinul Astra Zeneca, iar Danemarca este singura țară care nu-l mai folosește deloc.

In mai multe state UE, persoanele care au primit o primă doză a vaccinului Astra Zeneca vor primi Pfizer sau Moderna pentru rapel.

Intre timp, Regatul Unit – care la începutul anului a declanșat un adevărat război comercial cu UE privind acest vaccin – l-a înlocuit cu produsul Moderna pentru femeile cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani.