Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Părinții moldoveni cer redeschiderea școlilor:”Autoritățile nu luptă cu pandemia, ci contra copiilor și educației”

scoala_21.jpg

Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

Asociația ”Părinți Solidari” de la Chișinău cere redeschiderea școlilor. ”Autoritățile nu luptă cu pandemia, ci contra copiilor și educației”. Declarația părinților moldoveni vine în contextul în care în R.Moldova, deși este instituită stare de urgență până pe 30 mai, doar școlile și teatrele sunt închise, în timp ce piețele, mall-urile, magazinele, bisericile activează în regim normal. Între timp, vaccinarea împotriva coronavirusului continuă, iar numărul cazurilor noi de Covid-19, dar și al deceselor este în scădere. Să mai spunem că, miercuri, Ministerul Sănătății a anunțat că va procura vaccin anti-Covid prin intermediul platformei COVAX. 

Asociația ”Părinți Solidari”, care de la începutul pandemiei s-a arătat nemulțumită, de mai multe ori, față de restricțiile impuse de autorități privind activitatea grădinițelor și a școlilor, cere acum autorităților să permită elevilor să revină în școli cu prezență fizică. Totodată, părinții solicită Guvernului, Ministerului Sănătății să nu promoveze manipulări și falsuri legate de numărul de îmbolnăviri în rândul copiilor.”Persoanele cu vârsta peste 60 ani sunt adevărate jertve ale acestei pandemii. În rândul lor avem înregistrate de aproape 7 ori mai multe îmbolnăviri, decât în rândul copiilor și tinerilor din categoria 0-19 ani. Și aproape 4400 de decese tot la aceasta categorie revin. Ați auzit cumva Guvernul și prim ministrul să fie îngrijorat de acest fapt?”, se întreabă părinții.

”Cel mai probabil, aceste acţiuni sunt realizate pentru a argumenta menţinerea şcolilor închise până la finalul anului şcolar”, consideră directoarea executivă a Asociației ”Părinți Solidari”, Ala Revenco. ”Autoritățile nu luptă cu pandemia, luptă împotriva copiilor și împotriva educației. În perioada martie-mai 2020, s-a învățat la distanță, dar în acea perioadă am avut instituită stare de urgenţă cu maxime restricţii pentru toată populaţia. Nu activa nimic. Acum, însă doar școlile rămân închise. Aproape totul funcționează. Ultimele restricții anunțate de autorități au afectat cel mai dur sistemul educațional. Chiar dacă avem declarată stare de urgență, nu e caz de urgență. Avem localuri, magazine și piețe deschise, transport arhiplin. Copilul, împreună cu părintele, poate merge la magazin, la sala de sport sau oriunde în altă parte, dar la școală, nu au acces”, afirmă Ala Revenco.

Iar psihologul Cezara Dilevschi vorbește despre efectele negative asupra dezvoltării copiilor, în această perioadă.”Copiii învață printre copii cum să-și gestioneze emoțiile, cum să coopereze, cum să-și gestioneze conflictele. Atunci când îi lipsim de aceste lucruri apar consecințe și riscăm să avem o generație COVID. S-au triplat cererile mamelor cu copii. Aceștia manifestă oboseala fizică, oboseala ochilor. Sunt multe adresări cu stări de tristețe, lipsă de motivație, probleme de somn, irascibilitate la copii mici. La adolescenți este lipsa activității și a socializării”, afirmă psihologul.

Să spunem că, primarul Chișinăului, Ion Ceban, a anunțat că elevii vor reveni la ore doar atunci când 70 la sută dintre profesori vor fi vaccinați împotriva coronavirusului. Totuși, Ion Ceban a menționat, miercuri, că există posibilitatea ca școlile să fie redeschise, în scurt timp, întrucât 40 la sută dintre dascăli s-au vaccinat deja, chiar dacă mulți refuză imunizarea cu AstraZeneca, iar un alt vaccin, deocamdată nu este disponibil în R.Moldova. Subiectul privind redeschiderea școlilor urmează a fi discutat la următoarea ședință a Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică.

Miercuri, Ministerul Sănătății a anunțat că R.Moldova, va cumpăra, prin intermediul Platformei COVAX, vaccin împotriva COVID-19, la prețuri avantajoase.”Mecanismul de cost-sharing vine să faciliteze în continuare accesul echitabil la vaccin,  adițional la dozele oferite gratuit pentru 20% din populația țării, pentru a spori gradul de acoperire a populației cu vaccin”, afirmă autoritățile, fără a preciza ce vaccin va fi procurat.”În scrisoare se mai menționează că livrarea vaccinului va fi efectuată  în funcție de stocurile disponibile, iar platforma COVAX va comunica despre cantitatea de doze disponibile pentru a fi livrate pe parcursul anului 2021. Totodată, prețul per doză a fost estimat la 7$, care include cheltuielile de transport, taxele de procurare și alte taxe. Astfel, Ministerul urmează să informeze, până pe 26 aprilie curent, despre cantitatea de vaccin care va fi procurată în anul 2021”.

Amintim că, la 30 decembrie 2020, Ministerul Sănătății a remis platformei COVAX, cererea prin care a solicitat acoperirea a 50% din populație cu doze de vaccin împotriva COVID-19, dintre care 20% oferite gratuit, iar 30% prin intermediul mecanismului de cost-sharing cu prețuri preferențiale acordate Republicii Moldova.

Până în prezent, prin intermediul platformei COVAX au fost livrate Republicii Moldova, gratuit, 14.400 doze Vaxzevria (AstraZeneca) și 24.570 doze Pfizer, iar la sfârșitul lunii aprilie vor fi recepționate încă 48.000 doze de Vaxzevria (AstraZeneca). Totodată, R.Moldova este în așteptarea unui nou lot de vaccin, oferit de România, cu titlu gratuit, din cele 200 de mii de doze, promise de președintele României, Klaus Iohannis. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre redeschiderea școlilor din R.Moldova