Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Danemarca este prima țară care a renunțat definitiv la vaccinul AstraZeneca

astra zeneca vaccin.jpg

Sursa imaginii: 
france24.fr

Guvernul danez a decis să renunţe la vaccinul produs de AstraZeneca, după ce s-au înregistrat două cazuri de tromboză gravă, inclusiv un deces la persoanele imunizate cu acest ser.

 

Autoritățile sanitare din această țară au comunicat, miercuri, că nu vor mai utiliza vaccinul AstraZeneca din cauza efectelor secundare „rare, dar grave”, conform cotidianului francez „Le Figaro”.

Astfel, Danemarca devine prima ţară din Europa care renunţă la vaccinul produs de AstraZeneca.

În ciuda opiniilor autorităţii europene de reglementare şi ale OMS în favoarea utilizării acestui ser, campania de vaccinare din Danemarca continuă fără vaccinul AstraZeneca”, a declarat directorul Agenţiei Naţionale de Sănătate, Soren Brostrom.

În jur de 150.000 de persoane care au primit prima doză de ser vor primi un alt vaccin la rapel, potrivit autorităţilor daneze.

De asemenea, Danemarca a fost prima ţară din Europa care a suspendat campania de vaccinare cu AstraZeneca la 11 martie, ca o măsură de precauţie. Hotărârea a venit după apariţia cazurilor severe de cheaguri de sânge şi chiar decese suspecte la persoanele care au fost vaccinate anterior împotriva Covid-19 cu acest ser.

Cele două cazuri de tromboză gravă, inclusiv un deces, s-au înregistrat în Danemarca la persoanele imunizate cu AstraZeneca, care nu aveau alte probleme de sănătate.

Amintim, Franţa, Germania sau Norvegia au suspendat temporar vaccinarea cu serul AstraZeneca. De asemenea, Africa de Sud a suspendat campania în februarie, fiindcă eficacitatea serului era pusă la îndoială în faţa variantei care circula în ţară. Mai trebuie spus și că Statele Unite, Elveţia și Venezuela nu au autorizat încă acest vaccin.