Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Luigi Borgato, probabil ultimul mic fabricant de piane din lume

pian.png

Luigi Borgato testând un pian Borgato Grand Prix 333 la locuința sa din Borgo Veneto, Italia, 8 aprilie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Autodidact, Luigi Borgato decide la vârsta de 23 de ani să-și construiască un pian. Zeci de ani mai târziu, prestigioasa marcă italiană cu același nume va atrage cumpărători din întreaga lume. Însă, pandemia de coronavirus a stăvilit brusc producția de piane.

„Totul a fost pus pe pauză, nu se mai organizează concerte, nu mai există niciun fel de contact cu muzicienii. Fără ajutor din partea statului, această meserie e posibil să nu supraviețuiască acestei pandemii”, afirmă profund întristat acest pasionat fabricant de piane în vârstă de 58 de ani.

Locuința sa aflată într-o zonă de câmpie din comuna Borgo Veneto, în apropiere de Padova, în nordul Italiei, emană muzică clasică prin toți porii: un bust de Verdi și un portret al lui Beethoven înconjurate de  afișe de prezentare a concertelor, precum cele de la Scala din Milano.

Piesa de rezistență din salonul producătorului italian este un Doppio Borgato, un ansamblu de două piane cu coadă suprapuse, prevăzut cu un pedalier cu 37 de clape. O îmbinare între orgă și pian, conceptul a fost împrumutat de la Mozart, care și-a construit un pian cu pedale în 1785.

Când Luigi Borgato se așează la pian pentru a cânta un preludiu de Chopin, făcând să răsune coardele creației sale, aproape că își cere scuze, cu un zâmbet subtil, spunând că ar trebui să „studieze puțin mai mult ”.

Cea mai recentă piesă din colecție este un pian de concert, prezentat de creatorul său în 2017 ca fiind „cel mai lung pian de concert din lume”, măsurând 3,33 m, cu aproximativ 50 de cm mai mult decât pianul standard.

Luigi Borgato și soția sa, care se ocupă de partea mecanică, produc maximum două piane pe an, fiind ajutați de un singur angajat.

”În fiecare pian este o parte frumoasă a vieții noastre”

„Nu mai există nimeni altcineva în Italia, nici în lume cred, care să fabrice piane manual, ca noi”, spune el. „Însă din cauza pandemiei, oamenii se gândesc de două ori înainte de a investi într-un pian”.

Mai ales că prețul unui pian Borgato oscilează între 291.000 și 486.000 de mii de euro fără TVA, în funcție de model, fiecăruia dintre acestea dedicându-i-se peste 1.850 de ore de muncă.

Pentru Paola, în vârstă de 55 de ani, este uneori trist când creațiile lor sunt vândute, aproape toate clienților străini:

„În fiecare instrument pe care îl vindem transpunem o parte frumoasă a vieții noastre”, spune ea.

„Suntem țara artei, dar meseria de fabricant de piane nu este recunoscută de statul italian”, adaugă dezamăgit Luigi Borgato.

Cu toate acestea, Italia este locul de origine al pianului, căci producătorul italian de instrumente muzicale Bartolomeo Cristofori, născut la Padova, a fost cel care a inventat în 1698 strămoșul pianului, numit atunci pianoforte.

În Europa, micile întreprinderi care fabricau piane au dispărut treptat în favoarea marilor companii (precum cea austriacă Bösendorfer și cea germană Schimmel), care la rândul lor au fost detronate de giganții asiatici.

„Amețitor de frumos”

În atelierul său, Luigi Borgato măsoară cu meticulozitate, taie, modelează și lipește piesele, de la placa de rezonanță din brad roșu până la ciocănelele din lemn cu cap de pâslă, cel puțin 15.000 mii pentru un pian cu coadă.

După ce în 1983 și-a început cariera de acordor, tânărul meseriaș străbate întreaga lume, împreună cu soția sa, pentru a vizita muzee de instrumente muzicale și pentru a studia istoria pianului.

La volanul unui vechi Renault 4L, în 1985 Luigi se deplasează la Berlin pentru a vizita pentru prima dată o fabrică de piane, și anume fabrica C. Bechstein.

Tot în Germania și-a găsit inspirația pentru primul său pian, după ce a vizitat casa memorială din Bonn, unde în 1770 s-a născut Ludwig van Beethoven.

Pornind de la conceptul ultimului instrument al compozitorului german, Luigi creează un pian cu patru coarde lovite în loc de trei, pentru notele înalte, idee pe care a brevetat-o.

În 1991, virtuozul francez Jean Guillou, decedat în 2019, a inaugurat acest pian la biserica Saint-Eustache din Paris, menționând un „genial tânăr fabricant”.

De atunci, pianiști celebri precum Radu Lupu, Vladimir Ashkenazy sau Jerome Rose au susținut recitaluri la pianele Borgato.

Chiar dacă nu se mai organizează concerte, înregistrări se fac în continuare. Astfel, pianistul italian Francesco Libetta a cântat timp de 20 de ore cele 35 de sonate ale lui Beethoven la un Borgato de 3,33 m, „amețitor de frumos”, potrivit lui Francesco Libetta.

„Acest pian este gigantic, dar sunetul pe care îl produce este foarte suplu, foarte nuanțat, și permite trecerea cu ușurință de la pianissimo la fortissimo”, mărturisește pianistul. ”Este ca un actor grozav care șoptește și rândul din spatele sălii îl aude perfect”.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici, după reportajul AFP preluat de France24