Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proiect: O zi liberă pentru vaccinarea anticoronavirus

vaccinare_covid.jpg

Image source: 
arhiva RFI România

Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 pot beneficia, la cerere, de o zi liberă, potrivit unei inițiative legislative depusă joi de deputații USR PLUS Oana Țoiu și Radu Molnar.

 

„Venim în fața românilor cu un proiect care să încurajeze vaccinarea. Suntem conștienți că e singura variantă pentru a scăpa de pandemie. La cerere, angajații vor avea o zi liberă pentru a se vaccina. Proiectul arată că USR PLUS și coaliția de guvernare se așează pe drumul combaterii pandemiei. Știm că sunt mulți români care s-au vaccinat la centre în afara localității lor, așa că venim în întâmpinarea acestei probleme cu o inițiativă legislativă”, a transmis deputatul USR PLUS Radu Molnar, membru în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, potrivit Mediafax.ro

Inițiativa modifică Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și propune ca persoanele care se vaccinează să beneficieze de:

  • a) o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării, în cazul angajaților;
  • b) o zi scutire de frecvență, în ziua vaccinării, în cazul elevilor, studenților și militarilor;
  • c) de asemenea, pot beneficia de o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, și unul dintre părinți în ziua vaccinării copilului cu vârsta de până la 14 ani sau a copilului cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani.

„Ziua liberă pe care o pot cere angajații este valabilă atât pentru primul vaccin, cât și pentru rapel. Am introdus și posibilitatea unei zile libere pentru părinți, pentru momentul în care va fi disponibilă vaccinarea pentru copii. În acel moment vor avea zi liberă dacă copilul va fi vaccinat, iar copiii vor avea absența la școală motivată”, a explicat deputata USR PLUS Oana Țoiu, președinta Comisiei pentru muncă și protecție socială.

Aproximativ 50.000 de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore, cu prima doză de ser anticoronavirus, transmit autoritățile.


Image source: 
COMITETUL NAȚIONAL DE COORDONARE A ACTIVITĂȚILOR PRIVIND VACCINAREA ÎMPOTRIVA COVID-19 ÎN ROMÂNIA