Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vaccinurile Moderna și Pfizer s-ar putea administra în trei doze

moderna vaccin.jpg

Sursa imaginii: 
rfi.fr

Compania Moderna, producătoare a unuia dintre serurile împotriva Covid-19, vrea să introducă o a treia doză, iar Pfizer a început un studiu clinic pentru a mări protecţia.

Deja Moderna a anunțat că speră ca o a treia doză pentru vaccinul său să fie disponibilă din toamnă, spune directorul general al companiei farmaceutice americane, Stephane Bancel.

Chiar dacă vaccinul Moderna are acum o eficiență de peste 90% la şase luni după administrarea celei de-a doua doze, a treia doză ar urma să crească protecţia imunitară. Asta în contextul temerilor legate de apariţia unor variante noi ale virusului, printre care cea africană.

Virusul se modifică suficient de mult pentru ca sistemul imun să nu-l mai recunoască şi astfel este necesar un nou vaccin. Aceasta a treia doză este un buster necesar pentru a ne asigura o protecţie ridicată şi la tulpina sud-africană şi probabil va fi testat în curând şi pentru cea braziliană”, a spus Octavian Jurma, cercetător ştiinţific.

Motivul ar fi că, deşi vaccinurile par să ofere o protecţie foarte mare, s-a dovedit că noile variante reduc eficiența acestora.

Tot reprezentanţii Moderna spun că vaccinurile anuale pentru COVID-19 vor deveni un fapt comun şi că noul coronavirus nu va dispărea de pe planetă.

Profilul se potriveşte cu profilurile celorlalte vaccinuri aprobate care oferă un beneficiu semnificativ. Prin urmare, sperăm că majoritatea oamenilor se vor imuniza în continuare, chiar dacă vor avea câteva zile mai critice, cu simptome asemănătoare gripei. Ei trebuie să ştie că acest vaccin oferă o protecţie împotriva bolii COVID-19”, a declarat Stephen Hoge, preşedinte Moderna.

De asemenea, Pfizer studiază în ce măsură este posibilă administrarea unei a treia doze a vaccinului la un interval mai mare de timp faţă de cele două iniţiale. A treia doză Pfizer va fi administrată la trei săptămâni, iar Moderna, la o lună.