Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Numărul românilor care susțin căsătoria cuplurilor LGBTI s-a dublat în doar 5 ani

ce_cred_romanii_despre_casatoria_familiilor_de_acelasi_sex.jpg

Ce cred românii despre căsătoria familiilor de același sex?
Image source: 
Dan Cotofana Photography

71% dintre români consideră că nu ar avea niciun impact asupra lor dacă în România s-ar legaliza căsătoria civilă pentru cuplurile formate din persoane de același sex. Studiul este realizat de Cult Market Research prin metoda interviurilor telefonice, pe un eșantion reprezentativ și are o marjă de eroare de ±3%.

La începutul lui 2021 Asociația Accept a pus o întrebare curajoasă :

 

 

Din studiul realizat de Cult Market Research a reiești că 43% dintre români au fost de acord că este nevoie de  un mod de recunoaștere legală a parteneriatelor între aceste persoane. Există diferențe regionale importante în susținerea căsătoriei partenerilor de același sex, conform coordonatorilor studiului. Persoanele din Moldova și din sud sunt mai reținute, mai deschiși fiind cei din vest. Capitala se află puțin peste media națională. Datele indică o schimbare uriașă de perspectivă în societate spune Teodora Rosetti, directoare executivă la Asociația ACCEPT.

Cei mai mulți dintre români, 71% consideră că nu ar avea niciun impact asupra lor dacă în România s-ar legaliza căsătoria civilă pentru cuplurile formate din persoane de același sex. Veștile sunt extrem de bune pentru Florin Buhuceanu. Este unul dintre cei mai vizibili activiști gay din România. Împreună cu Victor Ciubotaru formează o familie de mai bine de 6 ani.

Artistul Emil Rengle și-a făcut coming out-ul în urmă cu 3 ani și de atunci susține public comunitatea LGBT. Mesajul lui face apel la empatie și asumare:

Sondajul arată o discrepanță uriașă de percepție a românilor atunci când vine vorba de opiniile despre motivațiile pentru căsătorie în rândul cuplurilor gay.

Un sfert din eșantion nu a putut menționa niciun motiv pentru care cuplurile formate din persoane de același sex ar dori să se căsătorească. Iar spre deosebire de cei 69% dintre cei care spun că un cuplu heterosexual s-ar căsători pentru a întemeia o familie, doar 24% consideră același lucru aplicabil la cuplurile homosexuale. Și doar 37% dintre români consideră că un cuplu homosexual s-ar căsători din dragoste.

Victor Ciubotaru face parte, alături de Florin Buhuceanu, dintr-una din cele 21 de familii care au dat în judecată România la CEDO solicitând instanței de la Strasbourg să impună României reglementarea parteneriatului civil pentru a-și apăra drepturile și a demostra că acestea le sunt încălcate. 

Concluzia îi aparține: "O lege discriminatorie nu va opri iubirea dintre persoanele de același sex."

*Studiul a fost realizat la începutul anului 2021 pe un eșantion reprezentativ de 1064 de persoane care au fost intervievate prin metoda CATI (interviuri telefonice). Cercetarea are o marjă de eroare de ±3%.

 
Ce cred românii despre căsătoria persoanelor de același sex?