Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Plafonarea chiriilor anulată la Berlin

berlin_chirii.jpg

Protest contra chiriilor exorbitante la Berlin
Image source: 
William Totok

Tribunalul Constituţional a anulat reglementarea adoptată la Berlin care prevedea o plafonare a chiriilor. Acum, chiriaşii a circa 1,5 milioane de locuinţe din Berlin vor trebui să restituie chiriile îngheţate. Circa 40.000 de chiriaşi nu dispun de suma pe care ar trebui s-o restituie, riscînd să fie evacuaţi. Numai concernul imobiliar „Vonovia” şi-a anunţat chiriaşii că nu vor fi obligaţi să returneze datoriile.

În ultimii ani chiriile au explodat. Mai ales în marile oraşe germane ca Hamburg, München, Köln sau Berlin. Reglementări în vederea stopării creşterii chiriilor la nivel federal n-au dat niciun rezultat.

În land-ul Berlin situaţia a devenit şi mai îngrijorătoare, datorită faptului că după 1990 concerne germane şi străine au cumpărat sute de mii de locuinţe, situate în partea răsăriteană. Odată cu privatizarea acestora au început să crească şi chiriile. Mulţi chiriaşi n-au mai reuşit să facă faţă acestei situaţii şi au fost nevoiţi să-şi caute alte locuinţe sau să plece din oraş.

Ridicarea permanentă a chiriilor a stîrnit numeroase proteste. O iniţiativă civică a iniţiat în acest context strîngerea de semnături în vederea unui plebiscit care urma să legifereze etatizarea unor locuinţe şi crearea de spaţiu locativ la un preţ acceptabil.

Coaliţia tripartită a executivului din land-ul Berlin, compusă din reprezentanţi ai Partidului Social-Democrat, ai Partidului Ecologist şi ai Partidului Stîngii, a decis în cele din urmă, plafonarea chiriilor.

Această reglementare, care a intrat în vigoare anul trecut, prevedea îngheţarea chiriilor la același nivel pe o perioadă de 5 ani. Plafonarea cuprinde toate locuinţele închiriate care au fost construite înaintea anului 2014.

În Berlinul Occidental, chiria pentru un apartament de 60-70 de m2 era de circa 300 de mărci vest-germane (adică 150 de €). Pentru apartamentul similar, asanat, chiriaşul trebuie să plătescă acum aproape de 10 ori mai mult, pe alocuri peste 1000 de €.

În Berlinul răsăritean chiriile subvenţionate de stat erau aproape simbolice, nedepăşind 300 de mărci est-germane (ceea ce înseamnă o sumă între 70 şi 100 de euro).

Executivul din land-ul Berlin a încercat să răscumpere spaţiul locativ de la concernele şi companiile imobiliare care după 1990 au achiziţionat sute de mii de blocuri şi locuinţe la un preţ minimal. Cele aproximativ 6.000 de apartamente reintrate în posesia land-ului, însă, nu au putut să satisfacă cererea acută de spaţiu locativ, accentuată şi din cauza creşterii numărului de locuitori, după ce Berlinul devenise capitala Germaniei.

Plafonarea chiriilor, care a intrat în vigoare anul trecut, acum a fost anulată de o decizie a Tribunalului Constituţional. În decizia justiţiei se spune că reglementarea unilaterală a land-ului contravine prevederilor constituţionale în care se spune că astfel de măsuri pot fi luate doar la nivel federal.

Cu alte cuvinte, o plafonare a chiriilor poate fi impusă doar în urma votului în Bundestag, în parlamentul federal, devenind lege la nivel naţional.

Ministrul federal al economiei, creştin-democratul Peter Altmeier, bineînţeles că a salutat decizia. Şefa Partidului Social-Democrat din Berlin, Franziska Giffey, a deplîns însă anularea, declarînd că, de acum încolo, va trebui să se facă ceva la nivel federal contra exploziei chiriilor.

Alţi politicieni şi-au exprimat îngrijorarea faţă de acei chiriaşi care nu vor avea banii necesari pentru a returna sumele pe care le datorează proprietarilor. Aceştia au fost obligaţi să reducă toate chiriile la un anumit nivel mediu.

Potrivit televiziunii berlineze (RBB), circa 40.000 de chiriaşi nu dispun de suma pe care ar trebui s-o restituie. Concernul „Deutsche Wohnen” care deţine circa 116.000 de locuinţe la Berlin a şi anunţat că va cere chiriaşilor datoriile.

Chiriaşii din locuinţele deţinute de cel mai mare concern imobiliar din Germania, „Vonovia”, în schimb, nu vor fi obligaţi să returneze nimic. La Berlin, concernul „Vonovia” este proprietarul a circa 42.000 de locuinţe.

Cum se va rezolva problema chiriaşilor din cele circa 1,5 milioane de locuinţe care au profitat timp de un an de reducerea chiriilor se va discuta marţi într-o primă şedinţă a parlamentului de land.

Anularea plafonării chiriilor a stîrnit numeroase proteste. La o demonstraţie, organizată de Uniuna Chiriaşilor din Berlin, au participat circa 15.000 de persoane. Problema chiriilor va constitui, cu siguranţă, una din temele principale ale campaniei electorale pentre alegerile generale din septembrie.