Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medicii de familie acuză Guvernul de discriminare privind accesul la fonduri europene (interviu)

medici_de_familie.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Medicii de familie din România acuză Guvernul de discriminare privind accesul la bani europeni nerambursabili. Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie a adresat o sesizare Comisiei pentru Drepturile Omului, Egalitate de şanse, culte şi minorităţi din Senatul României cu privire la "discriminarea distribuitorilor de bunuri de larg consum şi a cabinetelor de medicina familiei prin excluderea de către Executiv de la eligibilitatea accesării programelor de finanţare nerambursabilă din fonduri europene".  "Nu putem, de exemplu, să luăm granturi rambursabile pentru a ne renova sau dota cabinetele cu ecografe sau aparate de făcut electrocardiograme.", spune la RFI, dr. Raluca Zoițanu, președinta Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie. 

Dr. Raluca Zoițanu: Ne-am adresat Comisiei pentru Drepturile Omului din Senatul României pentru a pune în dezbatere publică, pentru a discuta problemele pe care cabinetele de medicină de familie și distribuitorii de bunuri le au în accesarea fondurilor nerambursabile. Și în ordonanțele de urgență mai recente și în alte programe operaționale pe fonduri de sănătate am fost excluși de la accesarea acestor fonduri. În cazul cabinetelor de medicină de familie nu putem să luăm granturi nerambursabile pentru a ne renova cabinetele sau pentru a ne achiziționa dotări de tipul ecografe, aparate de făcut electrocardiograme sua mini-laboratoare, în special în mediul rural, pentru a face investigațiile necesare pacienților noștri.

Rep.: Cum a afectat pandemia de coronavirus activitatea medicilor de familie?

Dr. Raluca Zoițanu: În prima etapă, în starea de urgență, veniturile cabinetelor a au fost multe reduse și pe fondul panicii pacienților care nu s-au mai îndreptat către serviciile de sănătate. Astfel am încercat să accesăm aceste ajutoare de stat care trebuiau să fie disponibile și pentru cabinetele de medicină de familie. Dar nu le-am putut accesa. De exemplu, în ordonanța 130, cu acele măsuri pentru sprijinul cabinetelor și IMM-urilor ne era solicitată o adeverință de la direcția de sănătate publică. Cabinetul de medicină de familie, care era implicat în lupta covid prin natura activității, trebuia să aducă o dovadă în plus, o adeverință eliberată de direcția de sănătate publică, că într-adevăr, cabinetul respectiv a fost implicat. Știm cu toții cât de ușor se obțin documentele de la direcția de sănătate publică.

Rep: Pandemia de COVID - 19 a însemnat și restrângerea consultațiilor la domiciliu, implicit o diminuare a veniturilor, nu?

Dr. Raluca Zoițanu: Da, într-adevăr pentru că consultațiile la domiciliu sunt rambursate mai bine, la valoare de trei ori mai mare decât a unei consultații la cabinet, aproximativ 60 lei. În pandemiei, nemaifăcând consultații la domiciliu, veniturile cabinetelor au scăzut și din această cauză.

Rep: Care este situația acum? Au început să revină pacienții la cabinet? În ce condiții oferiți consultații?

Dr. Raluca Zoițanu: Lucrurile încep să revină la normal, mai ales odată cu accelerarea campaniei de vaccinare și cu vaccinarea majorității medicilor de familie. Acum si noi, medicii și asistentele noastre suntem protejați și avem mai multă încredere să intrăm în contact cu pacienții. Dar, sigur, putem să continuăm să transmitem boala dacă pacienții noștri nu sunt vaccinați. Din această cauză trebuie să continuăm să dezinfectăm tot timpul, să purtăm mască, să luăm toate măsurile, care desigur costă. Sunt cheltuieli pentru a asigura toate aceste măsuri. În ceea ce privește numărul de consultații, într-adevăr, în a doua parte a anului 2020 și acum în 2021, am observat că foarte mulți dintre pacienții care obișnuiau să meargă în spital sau în ambulatoriu, în policlinicile care țin de spital, se feresc să meargă acolo. Aleg varianta aceasta pre spital, cabinete de medicină de familie și cabinete mici de ambulatoriu, care li se pare mai sigură și cu un risc mai mic de a contacta nu doar virusul Sars Cov 2, ci și alte boli.

Rep: Vorbiți despre urgențe sau despre alți pacienți care pot fi consultați și tratați în cabinetul medicului de familie, așa cum ar fi normal, să numai aglomereze camerele de gardă ale spitalelor, de exemplu?

Dr. Raluca Zoițanu: Vorbim în special despre pacienții care puteau fi tratați și înainte în zonele pre spital, dar ei preferau să meargă la spital pentru că acolo puteau să facă toate analizele pe loc, li se puteau face investigații scumpe pentru care altfel ar fi trebuit să plătească sau să caute un cabinet unde să fie primiți și să poată să le acceseze fără costuri suplimentare. Dar chiar și unele urgențe, urgențele mic, de genul unei tăieturi, a unei răni care trebuie curățate, se pot rezolva și la un cabinet de chirurgie din ambulatoriu sau la medicul de familie.

Rep: Ați început vaccinarea anticoronavirus în cabinete?

Dr. Raluca Zoițanu: Încă nu, planul este să începem după Paști, din 4 mai. Este doar un proiect pilot în județul Timiș, unde 50 de cabinete au început deja din 7 aprilie vaccinarea. Ne uităm și noi cu atenție spre colegii din Timiș să vedem ce probleme întâmpină ei, dar și cât de dornică este populația să se vaccineze în cabinetele noastre. O problemă, așa cum ne-au spus și colegii noștri din Timiș, este că au primit doar vaccin AstraZeneca. Acum este această respingere a populației față de acest vaccin, pe care noi o considerăm nejustificată. Dovezile medicale existente științific arată că există un risc foarte mic de tromboze, dar vaccinul rămâne sigur.

Rep: Cât de deschiși sunt medicii de familie față de vaccinarea în cabinetele proprii?

Dr. Raluca Zoițanu: Noi, Federația Națională a Patronatelor, am făcut un sondaj în luna februarie și la nivel de intenție, acolo unde colegii au crezut că vaccinarea va fi foarte similară cu vaccinarea gripală, fără circuite speciale, fără condiții extraordinare de respectat, care să nu poate fi respectate în anumite cabinete din motive de spațiu sau de două uși, intenția este de 70%. Mai mult de 7.000 de cabinete au spus că vor sigur sau că încă se mai gândesc dacă vor vaccina. Ulterior, când direcțiile de sănătate publică ne-au întrebat ferm să trimitem un mail în care să spunem că vrem să vaccinăm, concluzia a fost că doar 3.000 de cabinete și-au exprimat această disponibilitate. Noi am explicat că motivul a  fost și neclaritatea condițiilor în care trebuie să vaccinăm. Deja apăruseră discuții că trebuie să vaccinăm într-un timp dedicat, că ne trebuie condiții la fel ca în centrele de vaccinare. Ceea ce cei mai mulți colegi nu pot să asigure. A mai apărut o problemă. Plata acestor vaccinări este mai mică decât a vaccinărilor gripale. Pentru vaccinarea gripală suntem plătiți cu 27 de lei brut pentru fiecare vaccin pe care îl administrăm, însă pentru vaccinarea anticovid pe legislația existentă în prezent am fi plătiți cu 30 de lei pentru ambele doze de vaccin. 

 
ASCULTĂ AICI interviul cu DR. RALUCA ZOIȚANU, președinta Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie