Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Românii s-ar putea vaccina anti-COVID în cabinetele medicilor de familie începând cu 4 mai

vaccine-6158188_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Peste 2,6 milioane de români au fost vaccinați anticoronavirus până acum. 1, 6 milioane au primit a doua doză de ser, potrivit autorităților. În momentul de față, vaccinarea anticoronavirus în cabinetele medicilor de familie bate pasul pe loc. "Este doar un proiect pilot în județul Timiș, unde 50 de cabinete au început deja din 7 aprilie vaccinarea. (...) Planul este să se înceapă după data de 4 mai", a declarat pentru RFI, dr. Raluca Zoițanu , președinta Federaţiei Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie.         

Ați început vaccinarea anticoronavirus în cabinete? "Încă nu, planul este să începem după Paști, din 4 mai. Este doar un proiect pilot în județul Timiș, unde 50 de cabinete au început deja din 7 aprilie vaccinarea. Ne uităm și noi cu atenție spre colegii din Timiș să vedem ce probleme întâmpină ei, dar și cât de dornică este populația să se vaccineze în cabinetele noastre. O problemă, așa cum ne-au spus și colegii noștri din Timiș, este că au primit doar vaccin AstraZeneca. Acum este această respingere a populației față de acest vaccin, pe care noi o considerăm nejustificată. Dovezile medicale existente științific arată că există un risc foarte mic de tromboze, dar vaccinul rămâne sigur.", ne-a spus medicul Raluca Zoițanu , președinta Federaţiei Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie.         

Cât de deschiși sunt medicii de familie față de vaccinarea în cabinetele proprii?   "Noi, Federația Națională a Patronatelor, am făcut un sondaj în luna februarie și la nivel de intenție, acolo unde colegii au crezut că vaccinarea va fi foarte similară cu vaccinarea gripală, fără circuite speciale, fără condiții extraordinare de respectat, care să nu poate fi respectate în anumite cabinete din motive de spațiu sau de două uși, intenția este de 70%. Mai mult de 7.000 de cabinete au spus că vor sigur sau că încă se mai gândesc dacă vor vaccina. Ulterior, când direcțiile de sănătate publică ne-au întrebat ferm să trimitem un mail în care să spunem că vrem să vaccinăm, concluzia a fost că doar 3.000 de cabinete și-au exprimat această disponibilitate. Noi am explicat că motivul a  fost și neclaritatea condițiilor în care trebuie să vaccinăm. Deja apăruseră discuții că trebuie să vaccinăm într-un timp dedicat, că ne trebuie condiții la fel ca în centrele de vaccinare. Ceea ce cei mai mulți colegi nu pot să asigure. A mai apărut o problemă. Plata acestor vaccinări este mai mică decât a vaccinărilor antigripale. Pentru vaccinarea antigripală, suntem plătiți cu 27 de lei brut pentru fiecare vaccin pe care îl administrăm, însă pentru vaccinarea anticovid pe legislația existentă în prezent am fi plătiți cu 30 de lei pentru ambele doze de vaccin", a explicat dr. Raluca Zoițanu.

INTERVIUL INTEGRAL POATE FI ASCULTAT AICI: https://www.rfi.ro/social-133070-medicii-de-familie-acuza-guvernul-de-di...