Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Florin Cîțu face o comisie, cu componență secretă, pentru verificarea raportării deceselor Covid-19

citu_gov_ro.jpg

Premierul Florin Cîțu
Sursa imaginii: 
gov.ro

Premierul, care este și ministru interimar al Sănătății, a semnat luni un ordin privind constituirea Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor provocate de coronavirus.

Această comisie va fi compusă din 7 persoane, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai Institutului Național de Sănătate Publică, Inspectoratului pentru Situații de Urgență și Departamentului pentru Situații de Urgență, precum și un reprezentant al Serviciului de Telecomunicații Speciale, fără a face însă publice numele acestora.

Formarea comisiei vine după ce fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a afirmat că numărul deceselor COVID-19 ar fi mai mare decât cel raportat oficial.

Voiculescu a declarat luni, într-un interviu la Europa Fm, că la Spitalul Colentina, de exemplu, există o diferență de peste 500 de decese, adăugând că "situația este valabilă pentru majoritatea covârșitoare a spitalelor".

"Printre atribuțiile Comisiei se numără identificarea regulilor de raportare existente în practica curentă privind decesele prin COVID-19 și a responsabilităților instituțiilor implicate, precum și identificarea potențialelor neconformități, corectarea lor și formularea de recomandări de măsuri pentru îmbunătățire a procesului de raportare și a calității datelor", precizează Ministerul Sănătății.

"De asemenea, membrii comisiei trebuie să realizeze analiza procesului si a conținutului raportarilor curente din bazele de date actuale privind decesele prin COVID-19 și să identifice corespondența dintre bazele de date actuale privind decesele prin COVID-19", adaugă reprezentanții Ministerului Sănătății.

Florin Cîțu a mai spus că sunt mai multe lucruri de investigat.

Acum arată ca un fals în acte, ca un document care a fost creat după. Acolo sunt mai multe lucruri, le investigăm pe toate”, a spus premierul, la Digi 24, adăugând că nu exclude varianta unei greșeli.

Eu nu pot să mă pronunț, poate să fie și o greșeală, dar fără o analiză nu are rost să dicutăm. Dacă ar fi existat un grup de lucru, l-aș fi pus la lucru, nu aveam o miză”, a precizat Florin Cîțu.

Amintim, discuțiile au început duminică după ce un membru USR-PLUS a prezentat un document, care ar fi dovedit faptul că premierul a mințit atunci când a spus că nu știa despre comisia de anchetă înființată de fostul secretar de stat Andreea Moldovan. Ulterior, reprezentanții ministerului au demarat o anchetă, la solicitarea premierului, și au scos la iveală mai multe aspecte care aruncă semne de întrebare asupra demersului fostului secretar de stat.