Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Polonia: Cine sunt ”soldații” care protestează împotriva restricțiilor?

polonia.png

Image source: 
France24

O fotografie care a circulat intens pe Facebook la începutul lunii aprilie arată cum mai mulți soldați polonezi se plasează în fața forțelor de ordine, aparent pentru a-i apăra pe manifestanții care demonstrau împotriva restricțiilor sanitare. Dar cine sunt cu adevărat acești oameni?

 

 

Izolarea și alte măsuri de combatere a virusului Covid-19 sunt recurente în ultimul an. Acestea nu sunt acceptate în mod unanim în rândul cetățenilor, iar unii participă la manifestații prin care cer eliminarea acestor restricții.

În Polonia, la una din aceste manifestații a participat și un grup de indivizi care purtau haine militare. Această scenă a fost surprinsă și a ajuns să circule pe mai multe grupuri de Facebook din Franța care se opun vehement izolării, precum „France Réinfo” și mai ales „Les gaulois réfractaires”.

Deci sunt soldați sau nu?

Elsa de la Roche Saint André a dedicat ultimul episod al emisiunii ”Info sau Intox” a postului TV France24 misteriosului grup „Pancerni Poznań”.

Creat cu doar câteva luni în urmă, acest grup apără valorile conservatoare și naționaliste, susținând în același timp un stil de viață sănătos bazat pe consumul de alimente neprelucrate și netratate. Mass-media poloneză nu a reușit să-i identifice pe acești indivizi.

Singura certitudine este că ei contestă restricțiile sanitare. Și aceasta nu este prima lor ispravă. În ianuarie au invadat barurile și restaurantele din orașul lor pentru a cere redeschiderea lor. Câteva săptămâni mai târziu, grupul a intervenit într-un club pentru a ajuta proprietarul să mențină clubul deschis pentru o seară.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul France24