Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Încă o vilă de lux a președintelui Putin? Atenție, știre falsă!

soci.png

Image source: 
France24

La începutul lunii aprilie pe Twitter, Facebook și Instagram au apărut imagini care arată o vilă cu o arhitectură excentrică, prezentată drept reședința de la Soci a președintelui rus Vladimir Putin. Dar, aceste imagini sunt doar rezultatul imaginației unui arhitect, constată echipa Les Observateurs a postului TV France24.

„La fel de bine o pot vedea și pe un site imobiliar specializat pentru geniile răului”, scrie un utilizator de Twitter, care a redistribuit postarea de pe contul @HiraethResists. Pe 4 aprilie, pe acest cont au fost  postate două fotografii ale unei vile albe, cu o arhitectură futuristă, situată în mijlocul unei păduri.

Descrierea, care se termină cu hashtagul #EvilBuildings („clădirile diavolului”), spune că este „casa lui Putin din orașul Soci”. Tweetul a strâns peste 33.000 de like-uri iar imaginile au fost preluate și pe Facebook.

De ce este un fals?

Deși foarte realiste, imaginile din aceste postări nu sunt de fapt fotografii. Ele sunt de fapt schițe, care fac posibil să ne imaginăm cum ar putea arăta o casă care ar aparține președintelui rus Vladimir Putin, notează echipa Les Observateurs.

Efectuând o căutare inversă a imaginii, o descoperim într-un articol din revista online Designboom, specializată în design și arhitectură. Articolul vorbește despre vilă ca despre o „operă radicală [care sugerează] atmosfera unei ascunzători ticăloase”.

Aceste imagini au apărut online pentru prima dată pe 25 ianuarie, pe contul lui Roman Vlasov, un cunoscut arhitect și designer de interior rus. Confuzia a apărut probabil din descrierea scrisă de însuși Vlasov pe Instagram: el intitulează imaginile „Casa lui Putin”, dar adaugă în subtitluri „sau o poveste despre cum ar putea arăta vila sa”.

Aceasta nu este prima fantezie a lui Roman Vlasov. Printre celelalte idei originale ale sale este și cea a unei „case cosmice”. În descrierea unei postări de pe Instagram, el prezice că într-o zi „vom putea depăși forța gravitației”, explicând că „Acesta este motivul pentru care vă ofer o serie de mai multe case ale viitorului ... și poate deja ale prezentului”.

 

Traducere de Magda Saviţchi după articolul France24