Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Adeverința electronică verde: Cum va fi folosită respectând și drepturile celor care nu vor să se vaccineze?

banner_20_aprilie.jpg

Despre libera circulație în pandemie și despre adeverința medicală verde s-a vorbit în cadrul unei dezbateri organizată marți de Biroul PE la București. Sursă foto: https://together.europarl.europa.eu/

Parlamentul European va dezbate săptămâna viitoare în regim de urgență modul în care poate fi folosită adeverința electronică verde în condițiile în  care fiecare stat membru își stabilește singur regulile privind gestionarea pandemiei, dar mai ales în condițiile în care trebuie respectate drepturile tuturor cetățenilor, inclusiv a celor care nu vor să se vaccineze.

Despre libera circulație în pandemie și despre adeverința medicală verde s-a vorbit în cadrul unei dezbateri organizată marți de Biroul PE la București.

Comisia Europeană a venit cu inițiativa de a crea o adeverință electronică verde, pentru a le facilita cetățenilor UE libera circulație în condiții de siguranță pe durata pandemiei de COVID-19. 

Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS CoV 2 sau s-a vindecat de COVID-19.

Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie și vor include un cod QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea. 

Comisia va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverințele pot fi controlate în întreaga UE și va sprijini statele membre în ceea ce privește punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverințelor.

Adina Vălean explica beneficiile adeverinței. "Cu toții am vrea să vedem coordonarea măsurilor impuse de statelor membre. Armonizarea acestor măsuri facilitează cu adevărat fluxul de călătorii, de transporturi. 

Eu, la transporturi, m-am lovit enorm de această problemă a lipsei de coordonare. Certificatul nu va reuși să unifice măsurile. 

Dar măsurile foarte restrictive, cum sunt cele de carantinare sau de interdicție a intrării și ieșirii din țară vis-a-vis de o zonă roșie să fie phased out, cum spunem noi. Să fie din ce în ce mai mult abandonate. 
 
Nu este un pașaport, este un document care sper că va facilita libera circulație și pentru turism, dar și pentru cei care se duc să muncească, și pentru afaceri, și pentru familie, toate motivele pentru care se face o deplasare, a explicat și Marian Jean Marinescu, membru al Comisiei pentru Transport și Turism (TRAN) din Parlamentul European. 
 
"Dacă vor să călătorească vor trebui să respecte cerințele statului membru respectiv, ca acum. Eu când vin la Bruxelles vin prin Amsterdam pentru că așa sunt zborurile. Eu îmi fac un test. Și acum am făcut vineri un test, luni alt test. Altfel nu mă urc în avion. Să știți că sunt mulțumit de acest lucru. În primul rând mă verific pe mine. În al doilea rând mă gândesc că și ceilalți din avion au făcut același lucru și mă simt mai în siguranță. Acest certificat respectă drepturile tuturor, fără niciun fel de incertitudine, dă asigurări
Marian Jean Marinescu. 

Prezenta la dezbatere, eurodeputata Rovana Plumb a ținut sa clarifice și ea modul în care va putea fi folosită adeverința.
 
"Ce rămâne de făcut după aceea este să existe o coordonare clară la nivelul tuturor statelor membre. 

Dacă unul va cădea, vor cădea toate. Această pandemie ne-a arătat că nu putem să lucrăm decât într-un mod coordonat. Acest certificat nu este o precondiție de călătorie în ceea ce privește vaccinul. 

Nu doriți să vă vaccinați, nu vă vaccinați. Asta nu înseamnă că dreptul la liberă circulație, un principiu fundamental al Uniunii Europene și un drept fundamental al nostru, poate fi restricționat sau încălcat. Dar se va cere altceva, ori un test PCR, ori o dovadă că s-a trecut prin boală.
 
Ideea e că adeverința ar trebui sa fie un instrument util pentru cei care vor sa călătorească. De când va fi ea valabilă și cât timp? sunt în continuare întrebări la care urmează să aflăm răspunsul, după cum punctează și Vlad Gheorghe, eurodeputat în grupul Renew Europe.
 
"Un contencios este admiterea în acest sistem de vaccinuri care nu sunt aprobate de EMA. Aici cred că o să fie o discuție destul de aprinsă și sper eu, foarte aplicată, cu privire la modul în care sunt recunoscute sau nu în acest sistem vaccinuri terțe celor care sunt aprobate astăzi în orice procedură de EMA. La fel, mai este o discuție cu privire la delegarea Comisiei de a lua decizii despre certificatele verzi sau certificatele de vaccinare emise de țări terțe. Acolo nu vom avea o unitate. Fiecare zonă sau poate chiar fiecare țară terță va avea propriul ei sistem și propriul mod de a aborda problema. Avem nevoie de o abordare continuă. Nu putem să spunem a priori, nu putem să spunem de la început cum va fi bine pentru că nu știm fiecare țară sau fiecare regiune ce decizii va lua sau cum va proceda. În același timp, nici nu putem să ne izolăm de țările non-membre. Ceva trebuie făcut" explică eurodeputatul Renew Europe.
 
Cine se va ocupa cu verificarea certificatului verde? E o altă întrebare la care nu avem răspuns acum.
Ce știm e ca transportatorii aerieni nu se înghesuie să preia această sarcina.

Anca Apahidean, reprezentanta Asociației Transportatorilor Internaționali, director pe zona de Europa de Est explică: "Noi nu ne dorim ca transportatorii aerieni să primească sarcini în plus. Știm că au trecut printr-o criză majoră. Au redus foarte mult din personal. Nu au resursele de a gestiona aceste certificate."
 
La rândul său, Alin Burcea, vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, atrage atenția asupra unor chestiuni ce vizează direct modul în care acționează România în chestiune
.
"În primul rând nu noi, cei din turism, trebuie să comunicăm. Trebuie să se comunice la nivel guvernamental, la nivelul primului ministru. Oricum, domnia sa nu a înțeles foarte bine ce face acest certificat. 

Ne-am confruntat cu asta când a trebuit să avem întâlnirea cu ministrul turismului din Grecia și domnul premier a spus să lăsăm că asta se rezolvă la nivel european. La nivelul primului ministru al României există o confuzie cu privire la acest certificat. 

Vă dați seama ce se întâmplă mai departe. Trebuie ca nu noi, ci guvernul să comunice că, de fapt, acest certificat verde nu este revenirea lui Isus pe Pământ, ci să se înțeleagă că nu este altceva decât un simplu instrument care ne ajută, dar nu fundamental, a explicat Alin Burcea.