Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Povestea neștiută a grupului de chinezi de la bordul Titanicului

titanic.png

Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Un nou film documentar dezvăluie povestea „complet necunoscută” a șase bărbați chinezi care au supraviețuit scufundării Titanicului și adaugă un nou capitol la istoria celei mai faimoase nave din lume.

Filmul „The Six”  produs de regizorul James Cameron, câștigător al premiului Oscar, a obținut recenzii foarte bune în China iar după lansarea sa a fost în trend pe platforma Weibo, echivalentul chinez al Twitter.

Regizorul Arthur Jones speră că filmul documentar va avea același impact atunci când va fi difuzat în străinătate și, în cele din urmă, va risipi diversele stereotipuri care persistă de mai bine de un secol.

Pentru cercetătorul britanic Steven Schwankert, "The Six" dă viață micului grup de bărbați chinezi aflați printre cei aproximativ 700 de oameni care au  supraviețuit scufundării Titanicului în 1912.

"Steven a venit la mine și mi-a spus că ar trebui să facem povestea chineză  a filmului Titanic cu băieții chinezi care au fost pe Titanic.

Am crezut că glumește pentru că credeam că este doar unul dintre acele lucruri despre care vom râde apoi. L-am privit și vorbea serios. Dar inițial gândul meu a fost: nu știu dacă lumea are nevoie de un alt film sau documentar Titanic", povestește Jones.

Ultimul supraviețuitor

Lucrul la "The Six" i-a determinat pe Schwankert și pe colegii săi cercetători să consulte numeroase arhive și  să-i caute pe urmașii bărbaților supraviețuitori, aflați pe diferite continente, încercând să înțeleagă ce li sa întâmplat după ce au supraviețuit celei mai faimoase scufundări din toate timpurile.

Opt chinezi se aflau la bordul navei fatidice, la clasa a treia, când s-a scufundat după ce a lovit un aisberg. Șase, majoritatea dintre ei marinari, dar care nu lucrau pe Titanic, au reușit să supaviețuiască pe plute de salvare.

Cameron, care a câștigat premiul pentru cel mai bun regizor și cea mai bună imagine la Oscar pentru "Titanic" în 1997, a susținut pe deplin documentarul și i-a permis lui Jones să prezinte o scenă care nu a fost inclusă în versiunea cinematografică a blockbusterului.

În scena tăiată, un bărbat cu aspect asiatic care era agățat pe o bucată de lemn este smuls din apa înghețată, devenind poate ultima persoană salvată.

Când Schwankert și echipa sa l-au găsit pe fiul bărbatului, s-a dovedit că nu știa aproape nimic din ceea ce îndurase regretatul său tată, pentru că nu a vorbit niciodată cu adevărat despre asta.

Pe măsură ce au aprofundat povestea, s-a răspândit vestea proiectului lor, atrăgând mai mulți oameni care ofereau informații. Chiar și acum ies la iveală detalii noi.

Paralele cu situația de azi

Un element esențial al filmului este prejudecata cu care se confruntau în acea vreme muncitorii imigranți chinezi, precum marinarii, în timp ce căutau o viață nouă în Occident.

Legea din 1882 care interzicea imigrația chinezilor în SUA a spulberat „Visul american” al supraviețuitorilor. Bărbații au ajuns la New York împreună cu ceilalți supraviețuitori, dar au fost expediați din țară în mai puțin de 24 de ore.

Paralelele dintre sentimentul anti-asiatic de atunci și de acum, în special în Statele Unite, au fost păstrate în filmul lui Jones și Schwankert.

"Oamenii - indiferent dacă sunt din Statele Unite, Canada, Regatul Unit sau oriunde altundeva - nu au dezvoltat brusc aceste sentimente negative în ultimele două sau trei luni", a spus Schwankert. "Acestea sunt probleme cu rădăcini adânci."

Filmul arată cum bărbații chinezi s-au strecurat pe barca de salvare care i-a salvat, deghizându-se în femei sau ascunzându-se pe plută.

Telespectatorii chinezi sunt fericiți că adevărata poveste de supraviețuire a conaționalilor lor a fost acum spusă.

 

 

Traducere de Magda Savițchi, după articolul AFP preluat de rfi.fr