Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Radicalizarea simpatizanților AUR ar trebui să ne îngrijoreze - interviu cu istoricul Mihai Demetriade

lista_tradatori_fb.jpg

Sursa imaginii: 
Mihai Demetriade / captură foto Facebook

Întocmirea de liste de "trădători de patrie" se întâmplă în regimurile totalitare, spune istoricul Mihai Demetriade, unul dintre cei aflați pe o astfel de listă publicată pe Facebook. "În anii '30-'40 fasciștii români organizau liste ale răzbunării și operațiuni de răzbunare efectivă, fizică. Listele erau publicate în presa legionară și urmau acțiunile pedepsitoare. Un al doilea moment istoric: listele cu vinovați le-au folosit și comuniștii în anii '50, când se condamna la listă, fie pe afiliere de clasă, fie etnică, fie politică".

O persoană care a postat pe facebook un mesaj care incită la ură și violență se va alege cu mai multe plângeri penale. Concret, un domn numit Cezar Victor Năstase a întocmit o listă cu oameni care, în opinia sa, ar trebui executați pentru trădare de patrie. Printre aceștia se numără politologul Cristian Pârvulescu, istoricii Mădălin Hodor, Mihai Demetriade și Adrian Cioflâncă, fostul ambasador al României în Senegal, Ciprian Mihali, sau corespondentul RFI în Germania, Wiliam Totok.  
Totul a pornit de la petiția transmisă de zeci de personalități din societatea civilă către liderii coaliției de guvernare prin care se cerea izolarea AUR pe scena politică, formațiunea fiind caracterizată drept radical-populistă de către semnatarii petiției. Cu toții sunt acum pe lista așa-zișilor trădători. Astfel de liste țin de regimurile totalitare, ne reamintește istoricul Mihai Demetriade, unul dintre cei vizați de Cezar Victor Năstase:


Radicalizarea simpatizanților AUR e alimentată din mai multe surse. Pe de o parte absența culturii democratice, absența culturii pur și simplu, straturi întregi sau segmente sociale care nu se regăsesc într-o societate care arată foarte diferit de cea din anii '90 și atuncea își radicalizează excepția, își singularizează obsesiile. E vorba pur și simplu de un radicalism autohton care ar trebui să ne îngrijoreze mai mult decât unul provocat din afară. (...) Stăm pe un strat radical, xenofob, antisemit și care are această pulsiune a violenței și avem o lungă vecinătate cu el pe care niciodată nu am recunoscut-o, am refuzat să o asumăm.

 

 

Pentru a fi mai clar, că de circulat circulă pe FB un print-screen incomplet, atașez aici postarea integrala a...

Posted by Mihai Demetriade on Thursday, 22 April 2021