Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turismul de vaccinare anti-COVID ia sfârșit. Se va putea schimba centrul de vaccinare pentru rapel

gheorghita.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Valeriu Gheorghiță

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, anunţă că autorităţile lucrează la o modificare în cadrul campaniei astfel încât persoanele care au făcut prima doză de vaccin anti-COVID într-un centru să poată primi doza de rapel într-un alt centru, care le este mai apropiat.

Invitat la DIGI 24 medicul Valeriu Gheorghiță a vorbit și despre condițiile impuse pentru  a face a doua doză de vaccin într-un centru diferit față de cel în care s-a făcut prima doză: să existe un loc liber în noul centru și să anunţe centrul în care vrea să facă rapelul cu 72 de ore înainte.  Această facilitate va fi disponibilă în zilele următoare și pe platforma de vaccinare.

"Am luat în calcul acest lucru, dar în mod deosebit pentru tipul de vaccin în care există locuri libere în centrul în care vrei să mergi pentru rapel. De pildă, dacă în București există locuri libere, sigur că te poți duce să faci rapelul acolo, pentru că nu e absolut nicio problemă. Am discutat cu colegii de la STS pentru a avea posibilitatea de a modifica centrul pentru cea de-a doua doză pe platformă. Zilele aceastea va fi deja disponibilă această facilitate, se lucrează. Se va intra la rubrica "rapel" și se modifică pur și simplu centrul. Se poate păstra data sau se poate modifica în intervalul în care este precizat pentru rapel, de 42 de zile pentru Pfizer, 35 de zile pentru Moderna și 12 săptămâni pentru AstraZeneca. Până se implementează această modificare în platformă, este preferabil să se anunţe înainte cu 72 de ore la centrul la care vrem sa facem rapelul”, a precizat Valeriu Gheorghiță. 

O altă noutate anunțată ieri de coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiţă este posibilitatea ca la sate oamenii să meargă la vaccinare direct, fără programare. Autoritățile doresc înființarea unor ghișee de programare în primăriile din mediul rural.

În egală măsură, românii se pot programa la vaccinare prin telefon, fără să se mai înscrie în platformă, reamintește doctorul Gheorghiţă. Sunând la 021.414.4425, operatorul se ocupă de programare și îl anunță pe apelant când este programat, la ce vaccin și unde.