Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Inteligența Artificală: O lume mai bună sau un coșmar?

inteligenta_artificiala.png

Sursa imaginii: 
rfi.fr

Uniunea Europeană lucrează la un plan de reglementare în ceea ce privește utilizarea inteligenței artificiale. Reglementările ar trebui să ajute Europa să țină pasul cu noua revoluție tehnologică, reducând în același timp amenințarea abuzurilor care ar putea afecta drepturile individuale de confidențialitate.

Bruxelles dorește să ofere un cadru legal clar companiilor și persoanelor fizice din cele 27 de state membre ale blocului.

"Cu aceste reguli de referință, UE este în fruntea dezvoltării a noi norme globale pentru a se asigura că inteligența artificială (AI) poate fi de încredere", spune vice-președintele EU Competition, Margrethe Vestager.

"Prin stabilirea standardelor, putem deschide calea către tehnologia etică la nivel mondial și ne putem asigura că UE rămâne competitivă."

Comisia Europeană pregătește propunerea de mai bine de un an. O dezbatere care implică Parlamentul European și cele 27 de state membre este programată pentru următoarele luni, înainte de a se stabili un regulament final.

UE speră să ajungă din urmă SUA și China într-un sector care include recunoașterea vocală, asigurările de sănătate și aplicarea legii.

Blocul european încearcă să țină pasul după ce a pierdut bătălii importante în lupta pentru supremația online, nereușind să producă concurenți majori pentru giganții din Silicon Valley sau omologii lor chinezi.

Dar nemulțumirile deja au apărut: atât grupurile mari de tehnologie, cât și diverse organizații pentru libertăți civile susțin fie că UE exagerează, fie că nu reglemntează destul de strict.

”O abordare bazată pe risc”

"Propunerile de astăzi urmăresc să consolideze poziția Europei ca centru global de excelență în AI, de la laborator până la piață", a declarat comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton.

Proiectul regulamentului stabilește o „abordare bazată pe risc”, dar cu limitarea acelor riscuri care ar putea afecta drepturile fundamentale  stabilite de normele europene.

Normele vizează restricționarea acelor proceduri care ar putea fi utilizate pentru ”a manipula comportamentul, opiniile sau deciziile” cetățenilor. Tot ceea ce seamănă cu o evaluare socială a indivizilor pe baza comportamentului sau personalității lor ar trebui să fie, de asemenea, interzis.

Regulamentul propus impune companiilor să obțină o autorizație specială pentru sistemele considerate „cu risc ridicat” înainte de a ajunge pe piață.

Este vorba de acele sisteme concepute pentru „identificarea biometrică la distanță a persoanelor în locuri publice” - inclusiv recunoașterea facială - precum și „elemente de securitate în infrastructura publică critică”.

Sunt prevăzute excepții speciale în cazuri precum căutarea unui copil dispărut, evitarea unei amenințări teroriste sau depistarea persoanelor suspectate de alte infracțiuni grave.

Aplicațiile militare ale inteligenței artificiale nu vor face obiectul acestui regulament.

Big Brother?

Anul trecut, Google a avertizat că definiția UE a inteligenței artificiale este prea largă și că Bruxelles-ul trebuie să se abțină de la supra-reglementarea unei tehnologii de o asemenea importanță.

Pe de altă parte, activiștii pentru libertățile civile au avertizat că regulile nu merg suficient de departe pentru a reduce potențialele abuzuri.

„Tehnologia încă permite anumite utilizări problematice, cum ar fi supravegherea biometrică în masă”, a spus Orsolya Reich din grupul coordonator Liberties. "UE trebuie să ia o poziție mai tranșantă ... și să interzică supravegherea în masă a populației, fără a permite excepții."

 

Traducere de Magda Savițchi după rfi.fr