Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fără teste PCR la intrarea în România pentru cetățenii R.Moldova.”Mulțumim pentru șansa de a ne vaccina”

poza_vaccin.jpg

Campanie fara precedent la Timisoara unde s-a dat startul maratonului de vaccinare.
Campanie fara precedent la Timisoara unde s-a dat startul maratonului de vaccinare.
Sursa imaginii: 
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de la Chișinău

”Mulțumim statului român pentru șansa de ne vaccina”. Este declarația unui cetățean al Republicii Moldova care are și cetățenie română și care se va imuniza împotriva Covid 19 împreună cu familia la Huși, la sfârșitul acestei săptămâni. Acum vaccinarea este mai ușoară pentru basarabeni pentru că Republica Moldova nu mai este pe lista galbenă a României cu țările ce au un risc epidemiologic ridicat. Testele PCR scoteau câteva sute de euro din bugetul familiilor cetățenilor Republicii Moldova dar acum procedura e mai simplă.

Mulțumim statului român pentru această inițativă de a ne ajuta pe noi basarabenii să avem această șansă de a ne vaccina!”. Este declarația Marianei, o tânără din Republica Moldova care se va imuniza împreună cu toată familia în România. O șansă nesperată, spune femeia în condițiile în care ar fi reușit să se vaccineze acasă peste cel puțin un an, după cum a povestit la RFI România: ”Noi, cu toată familia am decis să ne vaccinăm în România, în orășelul Huși. În Moldova a început vaccinarea târziu și decurge foarte lent. Pentru noi cetățenii de rând, chiar și cei în etate, avem șanse foarte mari să ne vaccinăm peste jumătate de an, poate chiar un an. E foarte riscant. Poți să faci Covid 19 odată sau de două ori. Cu urmări foarte grave. Având această posibilitate, mulți am ales să mergem în România. Am mulți prieteni care au făcut prima doză de vaccin și se simt ok. Sunt vaccinuri sigure!”.

Fără teste PCR la intrarea în România

Acum lucrurile sunt și mai simple. Republica Moldova nu mai este pe lista galbenă a României cu țările ce au un risc epidemiologic ridicat. De vineri de la ora 19 nu mai sunt necesare testele PCR negative la intrarea în România. Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Iași, Ovidiu Mihăiuc a declarat că ”de vineri 23 aprilie, ora 19 cetățenii din Republica Moldova care vin să se vaccineze în România nu mai au nevoie de test pentru 72 de ore și nici nu mai trebuie să anunțe Direcția de Sănătate Publică Iași pentru derogări. Cetățenii Republicii Moldova pot veni fără grijă să se vaccineze!”.

Vestea a fost primită cu bucurie în Republica Moldova.”Mulțumim pentru că nu trebuie să facem testul. Pentru o familie este foarte costisitor. Pentru o familie de tineri cu bunei scoteai câteva sute de euro pentru aceste teste. Acum poți folosi acești bani pentru alimentație”.

Cetățenii români din Republica Moldova se pot vaccina în România, chiar dacă nu au domiciliul în România. Tot ceea ce contează este CNP, un număr pe care îl are orice cetățean român și care apare și în pașaport. 

 
Corespondentul RFI, Violeta Cincu despre vaccinarea cetățenilor moldoveni în România