Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Aglomerație la Maratonul Vaccinării, la Timișoara. Peste 60 de ore de imunizare non-stop

maratonul_vaccinarii3.jpg

La maratonul vaccinării de la Timișoara oamenii s-au putut prezenta pentru imunizare doar cu buletinul, fără programare.
Image source: 
Otilia Ghițescu / RFI

La Timișoara a început, vineri după-amiază, Maratonul Vaccinării, care se încheie luni dimineață. Oamenii s-au așezat la rând cu câteva zeci de minute înainte de deschiderea centrului. Fac voluntariat în jur de 500 de cadre medicale, iar inițiatorii maratonului nu se așteptau la așa aglomerație.

Comunitatea medicală  din Timișoara s-a unit să-i vaccineze anti-Covid pe toți cei care doresc, într-o campanie fără precedent în România. Maratonul Vaccinării a început vineri după-amiază. Imunizarea, exclusiv cu ser Pfizer, se face non-stop, până luni dimineață și nu este nevoie de programare pe platforma oficială. Cei interesați trebuie doar să vină la centrul de vaccinare, cu buletinul de identitate. 

 

Primii oameni s-au așezat la rând cam cu o oră înainte de deschiderea efectivă a centrului de vaccinare, care se află la Centrul de Afaceri al Camerei de Comerț Timișoara. Când acesta și-a deschis efectiv ușile, erau deja afară în jur de 200 de oameni. Se formaseră, de fapt, două cozi: una pentru programați, cealaltă pentru cei veniți doar cu buletinul. S-a așteptat în ordine, iar voluntarii au venit să le ofere sfaturi și să-i liniștească, spunându-le că totul va merge repede. 

 

Printre cei aflați la rând au fost foarte mulți tineri. Unii s-au programat, alții nu. Cei cu care am discutat au spus, toți, că fac acest gest în primul rând pentru a-și proteja părinții. Apoi, vor să oprească răspândirea virusului 

 

Pentru protejarea părinților noștri. Vrem demult. Acum am început facultatea și am reușit să ne programăm aici. E foarte important vaccinul ăsta. Pentru protejarea celor care au nevoie, pentru că nu mai transmitem și pentru că ne protejăm chiar pe noi. 

 

E foarte multă lume pe aici, nu mă așteptam să fie așa multă lume. Am vrut demult să mă vaccinez și am reușit acum. Sunt din Hunedoara și sunt la facultate aici. Pentru părinții mei în mare parte, pentru că, fiind tânără, mai plec de acasă. Eu nu sunt așa predispusă să mă îmbolnăvesc precum ei. Mai mult mi-e frică să nu-mi fie rău după, dar nu mi-e frică de vaccin. 

 

Medicul Cristian Oancea, directorul Spitalului de Boli Infecțioase „Victore Babeș”, era sincer surprins de numărul mare de oameni care a venit să se vaccineze. Crede însă că e singura șansă pentru a ne putea relua viețile normale. 

 

Este un pas mare spre libertatea noastră, să mergem în cluburi, să ne vedem cu prietenii, să mergem la spectacole, să mergem la teatre, spre libertatea de a redeschide România. Dacă vom atinge acel prag de vaccinare de 70% să începem să renunțăm la mască, trebuie să ne recâștigăm viața și să câștigăm lupta cu acest virus. Nu mă așteptam să fie așa multă lume, e o bucurie pentru noi toți și sperăm să fie așa și mâine, și poimâine.

 

Medicul Dorel Săndesc este inițiatorul acestei acțiuni. Abia stă locului, merge de la un om la altul, discută cu doctorii, cu voluntarii și încearcă să răspundă la toate întrebările. A reușit să organizeze acest maraton în ceva mai mult de o săptămână și recunoaște că a avut unele emoții. 

 

Este un proiect de voluntariat pur și total al comunității medicale din Timișoara, UMF și toate spitalele au susținut și sunt implicate în acest proiect inițiat de Asociația pentru ATI Aurel Mogoșeanu (…) Este un gest pe care comunitatea medicală îl face față de semenii săi, un gest e empatie, un gest de solidaritate și de responsabilitate. Vrem, ca doctori ce suntem, să resuscităm spiritul vaccinării, în Timișoara, în zona de vest și, dacă se poate, și în România (…) suntem extrem de fericiți că avem o problemă de aglomerație. Groaza noastră era să nu avem o problemă de centru pustiu. 

 

Tot vineri după-amiază a venit să se vaccineze și Adi Igrișan, solistul trupei Cargo. A fost unul dintre susținătorii acestui maraton, îndemnându-și fanii, pe rețelele de socializare, să vină să se imunizeze. În urmă cu câteva săptămăni, Adrian Bărar, fondatorul trupei Cargo, s-a stins din viață, după ce a pierdut, pe un pat de Terapie Intensivă, lupta cu această boală. 

 

Maratonul Vaccinării continuă, la Timișoara, până luni dimineață. Cei peste 500 de voluntari sunt împărțiți pe ture de opt ore și sunt 30 de fluxuri. Cine vrea să se imunizeze trebuie doar să vină până la Centrul de Afaceri și să aibă la el un act de identitate.