Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Israelul cercetează o posibilă legătură între vaccinul Pfizer și probleme cardiace la bărbații sub 30 de ani

vaccinare_israel.jpg

Dupa Timisoara care a dat startul maratonului vaccinarii si Deva unde a fost infiintata sambata primul centru drive-thru, de astazi se pot vaccinati din propria masina si clujenii.
Dupa Timisoara care a dat startul maratonului vaccinarii si Deva unde a fost infiintata sambata primul centru drive-thru, de astazi se pot vaccinati din propria masina si clujenii.
Sursa imaginii: 
Miriam Alster/Flash 90

O cercetare a Ministerului Sănătății din Israel ridică îngrijorări, cu privire la 62 de cazuri de miocardită descoperite la cinci milioane de vaccinuri anto-Covid Pfizer, cele mai multe după a doua doză. A fost înregistrate două decese, dar nu s-a stabilit nicio legătură directă.

Detaliile dintr-un raport divulgat în presă al ministerului israelian al sănătății despre efectele secundare ale vaccinului Pfizer-BioNtech au ridicat îngrijorarea că ar putea exista o legătură între a doua doză și câteva zeci de cazuri de miocardită, o inflamație a mușchiului cardiac, în special la bărbații sub 30 de ani, a raportat Canalul 12 TV vineri.

Preocupările provin dintr-un raport intermediar care subliniază că cercetătorii nu au dovedit în mod concludent o legătură, dar că aveau îngrijorări semnificative.

Raportul a spus că din peste cinci milioane de persoane vaccinate în Israel anti-Covid, au fost înregistrate 62 de cazuri de miocardită în zilele de după inoculare. Acesta a constatat că 56 dintre aceste cazuri au venit după a doua doză și majoritatea celor afectați erau bărbați sub 30 de ani.

Raportul spunea că 60 dintre pacienți au fost tratați și externați din spital în stare bună. Doi dintre pacienți, despre care se spune că erau sănătoși până la vaccinare, inclusiv o femeie de 22 de ani și un bărbat de 35 de ani, au murit.

Constatările au fost prezentate companiei Pfizer, care a răspuns că nu avuseseră relatări similare în restul lumii și că vor examina datele”, se spune într-un extras din raport,

A apărut o îngrijorare specială cu privire la frecvența apariției observate la bărbați sub 30 de ani în zilele imediat următoare celei de-a doua doze”, scrie raportul. “În acest stadiu, conform constatărilor inițiale care mai trebuie verificate, există impresia că numărul (de cazuri) este mai mare decât s-ar fi așteptat, în special pentru cei sub 30 de ani”.

Raportul a constatat că dintre cei care au primit a doua doză, 1 din 100.000 au avut posibile efecte secundare ale miocarditei; cu toate acestea, acest număr a crescut la 1 din 20.000 în rândul celor cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani.

În acest moment credem că planul de vaccinare ar trebui să se desfășoare în mod normal pentru cei cu vârsta peste 16 ani. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că există posibilitatea să vedem aceleași rezultate și în vaccinările celor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani”, a avertizat raportul. Israelul dorește să continue vaccinarea celor sub 16 ani de îndată ce vaccinul este autorizat.

Prima zi fără decese de Covid în 10 luni

Joi, Israelul a depășit pragul de cinci milioane de oameni care au primit ambele doze. Potrivit Ministerului Sănătății, au fost administrate 5.005.418 de doze în rapel, reprezentând aproape 54% din populația totală și mai mult de 80% din populația  cu vârsta peste 16 ani. Puțin sub 58% - 5.374.276 - din toți israelienii au avut cel puțin o doză. Israelul este lider mondial la vaccinare anti-Covid în privința ratei de inoculare.

Vaccinare Israel
Israelul a vaccinat peste jumătate din populația totală a țării
Sursa imaginii: 
Flash90

Raportul divulgat de Canalul 12 TV survine în momentul în care Israelul și-a marcat prima zi în 10 luni, fără a se raporta decese zilnice noi COVID-19.

În datele publicate vineri, numărul morților a rămas neschimbat față de ziua precedentă, la 6.346. Ultima dată în care nu au existat noi decese a fost 29 iunie 2020.

Ministerul a declarat că din 35.027 de teste efectuate joi, au fost înregistrate 129 de cazuri noi, o rată de test pozitivă de 0,4 la sută. Israelul a înregistrat 837.892 de infecții confirmate de când a început pandemia.

Numărul infecțiilor active a scăzut în continuare, până la 1.850, cu 157 de pacienți aflați în stare gravă, inclusiv 82 pe ventilatoare.