Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Japonia: Ritmul lent al vaccinării ar putea duce la o nouă amânare a JO

japonia.png

Tokyo, 18 aprilie 2021
Image source: 
AFP via France24

Cu trei luni înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, lentoarea procesului de vaccinare în Japonia alimentează îndoielile cu privire la capacitatea de organizare a evenimentului, cea mai mare competiție sportivă la nivel internațional de la începutul pandemiei.

Jocurile Olimpice urmează să înceapă pe 23 iulie, după o amânare de un an din cauza crizei sanitare globale, iar comitetul de organizare și oficialii japonezi subliniază că vaccinurile nu sunt o condiție prealabilă pentru desfășurarea evenimentului.

Participanții nu vor fi nevoiți să se vaccineze înainte de sosire și nu există planuri de a acorda prioritate vaccinării sportivilor sau voluntarilor japonezi.

În Japonia, vaccinarea trenează: aproximativ 1,5 milioane de persoane au primit o primă doză de vaccin și doar 827.000 au primit și a doua doză, mai puțin de 0,7% din populație, potrivit datelor oficiale.

Acest ritm lent, care poate fi surprinzător într-o țară a cărei economie este a treia cea mai mare din lume, este cauzat, potrivit experților, de precauțiile medicale dar și de obstacole birocratice. Situația începe însă să nemulțumească opinia publică.

Guvernul acționează cu prudență pentru a crește încrederea în vaccin, notează Takakazu Yamagishi, directorul Centrului pentru Afaceri Internaționale de la Universitatea Nanzan din Nagoya, expert în politici de sănătate.

Dar, datorită faptului că în străinătate vaccinarea are loc mai rapid, „tot mai mulți oameni își dau seama că întârzierea procesului de vaccinare a pus Japonia într-o poziție dificilă”, a declarat el pentru AFP. Acest lucru ar putea „slăbi sprijinul pentru Jocuri”.

Potrivit tuturor sondajelor pe această temă, majoritatea japonezilor se opun organizării Jocurilor Olimpice în această vară, iar prim-ministrul Yoshihide Suga, care se confruntă cu perspectiva alegerilor legislative de anul acesta, va fi apreciat în funcție de gestionarea crizei.

„Fără impact”

Arhipelagul japonez, care și-a închis foarte repede frontierele în 2020, a înregistrat doar 10.000 de decese cauzate de coronavirus, cu mult sub nivelul altor țări.

Dar situația sanitară continuă să fie îngrijorătoare: mai multe departamente, inclusiv Tokyo, au solicitat să fie plasate în stare de urgență, pentru a treia oară de la începutul pandemiei, din cauza unui nou val de infecții care afectează sistemul de sănătate.

Într-un articol publicat în British Medical Journal în această lună, patru experți au menționat că printre factorii îngrijorători este și „lansarea lentă a vaccinului” în Japonia, cerând ca planurile de organizare să fie „revizuite de urgență”.

Sondajele arată că trei sferturi din populația japoneză consideră că desfășurarea procesului de vaccinare este lentă și 60% declară că sunt nemulțumiți de programul guvernamental.

Organizatorii Jocurilor Olimpice asigură totuși că ritmul vaccinării nu va avea niciun impact asupra evenimentului. Aceștia au interzis deja accesul publicului din străinătate și urmează să stabilească numărul spectatorilor locali care ar putea fi admiși.

"Vom putea organiza jocurile chiar și fără vaccinare", a declarat saptamana trecuta directorul general al jocurilor Tokyo-2020, Toshiro Muto.

"Desigur, dacă vaccinurile sunt disponibile, acesta ar fi un avantaj (...). Dar în ceea ce ne privește, indiferent de vaccin, vom lua măsuri drastice împotriva Covid-19 pentru a ne putea organiza evenimentul".

Comitetul Olimpic Internațional (COI) încurajează sportivii să se vaccineze și a obținut doze chinezești pentru echipele din țările cu acces limitat la vaccinuri.

Mai multe țări și-au vaccinat deja echipele olimpice sau intenționează să facă acest lucru.

 

Traducere de Magda Savițchi, după articolul AFP preluat de France24