Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE dă în judecată Astra Zeneca

p050869-807361.jpg

Az vaccin
Astra Zeneca consideră că acțiunea în justiție este „nefondată”;
Sursa imaginii: 
European Union

Comisia Europeană a inițiat o acțiune legală împotriva firmei farmaceutice AstraZeneca care livrează mai departe UE cantități de vaccin anti Covid19  insuficiente. Firma are însă un as în mânecă și el se găsește în contractul semnat cu UE. 

Executivul european spune că firma farmaceutică suedezo-britanică a încălcat „anumite” condiții ale contractului de cumpărare anticipată care obliga Astra Zeneca să livreze cantitățile agreate.  

„Compania nu a reușit să vină cu o strategie fiabilă pentru a asigura livrarea la timp a dozelor de vaccin”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei. 

Instituția acționează în numele celor 27 de state membre UE care l-au mandatat după ce oportunitatea procesului a fost dezbătută. 

Comisia a trimis o scrisoare companiei farmaceutice luna trecută în vederea inițierii unui proces de soluționare a litigiilor cu aceasta. 

Compania a răspuns la aceasta și au avut loc contacte între oficialii celor două părți, însă aceste negocieri nu au făcut posibilă găsirea unei soluții care să asigure Europei că va fi „livrarea la timp a unui număr suficient de doze”, precizează Bruxelles. 

Până în prezent, cifrele au fost mult mai mici decât se așteptau statele membre. 

Aproximativ un sfert din cantitatea convenită, adică 30 de milioane de doze au fost livrate în primul trimestru. Mai departe, contractul prevedea pentru al doilea trimestru 180 de milioane de doze, dar compania a spus că este în măsură să livreze. 

Contractul încheiat la nivel european cu AstraZeneca în vara anului trecut acoperea 300 de milioane de doze, cu opțiunea de a achiziționa încă 100 de milioane. Între timp, termenul pentru exercitarea acestei opțiuni a trecut și, prin urmare, contractul va rămâne limitat la cele 300 de milioane de doze inițiale.

Ce poate obține UE cu acest proces? 

In mod sigur, UE nu va obține dozele de vaccin care lipsesc și pe care în mod clar Astra Zeneca nu este în măsură să le producă. UE ar vrea să recupera o parte din banii plătiți în avans cu care a fost finanțată producția de vaccin la risc. Un risc asumat însă de ambele părți...

Astra Zeneca consideră acum că acțiunea în justiție este „nefondată”; firma se ascunde în spatele formulei din contract prin care se spunea că  „livrarea se va face în baza tuturor eforturilor posibile”. 

Această formulă care lasă loc multor interpretări este polița de asigurare a companiei, iar  „experții” europeni nu au depistat-o când au agreat contractul. 

Prin urmare, se prea poate ca acțiunea UE să nu ducă nici măcar la recuperarea unei părți din cele 336 de milioane de euro plătite încă din vara anului trecut pentru producția „la risc”.