Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Situaţia pandemiei din India „este mai mult decât sfâşietoare”, spune OMS

india.jpg

Image source: 
rfi.fr

Criza din India, unde pandemia de Covid-19 este de o gravitate fără precedent, este „mai mult decât sfâşietoare”, a declarat luni directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Ghebreyesus, care vine în ajutorul statului asiatic, scrie „Le Figaro”.

Conducătorul OMS a făcut mai multe declarații într-o conferință de presă organizată luni:

Organizația face tot ce poate, oferind consumabile şi echipamente esenţiale, inclusiv mii de concentratoare de oxigen, spitale de campanie mobile prefabricate şi echipamente de laborator”, spune Ghebreyesus.

În doar câteva zile, varianta „indiană” a coronavirusului a scufundat ţara de 1,3 miliarde de locuitori în haos, determinând autorităţile să ceară ajutor de urgenţă mai multor națiuni.

În India s-a înregistrat duminică un record mondial de aproape 350.000 de persoane infectate într-o singură zi.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a redistribuit mai mult de 2.600 de angajaţi în această ţară pentru a sprijini activităţile de supraveghere, consiliere tehnică şi eforturile de imunizare, a spus oficialul OMS.

În marile orașe, și mai ales în capitala New Delhi, martorii vorbesc despre holuri de spitale pline cu paturi şi tărgi şi familii implorând să li se dea apropiaţilor oxigen sau să fie internaţi, unii murind chiar la uşa spitalelor.

Maria Van Kerkhove, managerul tehnic al luptei împotriva Covid-19 din cadrul OMS, a cerut tuturor ţărilor „să nu lase garda jos” pentru a evita o accelerare a epidemiei ca în India. „Situaţia este fragilă la nivel global”, a spus ea.

Amintim, în toată lumea, „cazurile au crescut pentru a noua săptămână consecutiv, iar decesele au crescut pentru a şasea săptămână consecutiv. Au existat aproape la fel de multe cazuri în lume săptămâna trecută ca în primele 5 luni ale pandemiei”, a subliniat şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.