Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Senegal: Creștinii distribuie ajutoare alimentare musulmanilor

senegal.png

Un gest rar de solidaritate între creștini și musulmani, Dakkar, Senegal, 21 aprilie 2021
Sursa imaginii: 
© Franc6concept via France24

În plin Ramadan, membrii creștini ai unui grup Facebook foarte activ în Senegal au decis să distribuie alimente musulmanilor, cu respectarea regulilor islamice, adică numai după apusul soarelui.

Grupul de creștini senegalezi din Dakar au distribuit „ndogous”, sinonim cu „iftar”, care reprezintă masa de seară care încheie fiecare zi de post din timpul Ramadanului, musulmanilor aflați în trecere. Această scenă, surprinsă în imagini la căderea serii, i-a emoționat pe internauți.

Acțiunea a fost organizată spontan de către membrii grupului Facebook „Let’s go sortir Sénégal”, potrivit colegului nostru Etienne Ndour, unul dintre organizatori, membru al echipei Les Observateurs a postului TV France24.

„Pe grup ne-am obișnuit să ne tachinăm între noi, musulmani și creștini. O atmosferă plăcută este foarte importantă. De exemplu, în timpul postului Paștelui, câțiva musulmani care fac parte din grup au mers să mănânce într-un restaurant foarte bun din Dakar, restaurantul Boubacar, din cartierul Seras și au postat poze cu mâncarea, pentru distracție.

Așadar, acum, în timpul Ramadanului, am decis să le întoarcem favorul. Împreună cu câțiva membri creștini ai grupului am mers la același restaurant pe 17 aprilie și am făcut un video pe Facebook, pe care l-am distribuit pe grup, în care arătam felurile de mâncare comandate, chiar înainte de masa de iftar.

Gluma noastră a fost foarte apreciată, dar am vrut să facem un gest frumos pentru prietenii noștri musulmani și să le oferim „ndogous”. Pe grup am lansat o strângere de fonduri și le mulțumim celor care au colaborat. Ideea a încântat pe toată lumea. Am primit extrem de multe contribuții”.

„În total, am distribuit 2600 de porții”

”Astfel, tineri, bătrâni, creștini și musulmani ne-am instalat în apropierea sensului giratoriu Liberté 6 din Dakar și am început să distribuim mâncare. În total, am distribuit 2600 de porții.

Oamenii au apreciat cu adevărat acest gest, pentru că în Senegal așa se obișnuiește, solidaritatea, generozitatea și înțelegerea ne caracterizează. Avem această capacitate de a trăi împreună și de a desfășura acțiuni în comun.

Este o tradiție pe care o transmitem din generație în generație. De Paște, de exemplu, creștinii pregătesc de obicei Ngalakh [desertul tipic senegalez, n.r.] și împart cu semenii lor musulmani. În timpul sărbătorilor Korité și Tabaski [sărbători musulmane Eid-ul-Fitr (încetarea postului) și Eid al-Adha (sărbătoarea sacrificiului), n.r.] musulmanii fac același lucru cu mâncarea lor.

Ceea ce s-a întâmplat miercuri, 21 aprilie, este un simbol al acestei solidarități, o modalitate de a spune că această moștenire pe care am primit-o trebuie să o dăm mai departe. Comercianții și trecătorii au fost cu toții bucuroși să ne vadă pe toți având o legătură atât de strânsă în această lună a Ramadanului. Aceste manifestări de solidaritate sunt rare, nu le vedem în alte țări, dar în Senegal acceptarea celuilalt este adânc ancorată în noi. Nu ne vom opri aici, vom continua să organizăm acest tip de eveniment și în alte zone!”.

Musulmanii senegalezi sărbătoresc Ramadanul începând din 13 sau 14 aprilie, în funcție de autoritatea religioasă de care aparțin: Coordonarea musulmanilor din Senegal (CMS) sau Comisia Națională Consultativă pentru semiluna lunară.

În Senegal, 94% dintre locuitori sunt musulmani și aproximativ 5% creștini.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul France 24