Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zimbabwe: Un sculptor și mesajul său pro-vaccinare

zimbabwe.png

David Ngwerume's și lucrarea sa intitulată 'Arms' (Brațe)
Image source: 
rfi.fr

Sculptorul David Ngwerume, în vârstă de 40 de ani, spune că în Zimambwe, țara sa, există pietre de o frumusețe rară și profită de această frumusețe pentru a capta atenția lumii. În grădina sa, din suburbia orașului Harare, ultimele sale creații stau sub ramurile copacilor umbroși.

„Majoritatea acestor pietre pe care le vedeți sub formă de sculpturi, sunt de aici, din minele noastre”, spune el.

De exemplu, springstone, este o piatră serpentină foarte tare, bogată în fier. Se lustruiește până la un negru lucios și este piatra din care el a creat „Arms”, una din seria de sculpturi tematice Covid-19 foarte populară pe rețelele de socializare din Zimbabwe.

Aceasta întruchipează o femeie, sau mai bine zis jumătate din bustul ei. Poartă mască și întinde umărul unei perechi de mâini pentru a fi vaccinată.

Mesajul

Altă sculptură, intitulată „New Normal” este realizată din granit negru: reprezintă profilul capului unei femei care poartă mască și care seamănă cu forma continentului african.

Pe podeaua atelierului său este o sculptură realizată tot din springstone care la prima vedere pare că nu denotă un mesaj Covid-19. Este o versiune extrem de stilizată a lui Michael Jackson - intitulată „Mask Up” - fiind o reprezentare a starului pop care poartă pălărie, mască și mănuși.

„Încerca să ne spună ceva, dar noi nu am ascultat. Oamenii au râs de el pentru că purta mască și mănuși, iar acum îi îndemnăm pe toți să facă chiar asta”, explică Ngwerume.

În ultimul an, Ngwerume s-a întrebat „cum aș putea să transmit mesaje, să fac ca munca mea sa fie mai însemnată și să mă conectez cu oamenii?”, mărturisește el pentru RFI.

El spune că vaccinarea este importantă, dar ezitarea de a o face este la nivel global. Așa a ajuns să sculpteze „Arms”, care probabil a devenit piesa sa cea mai reprezentativă în timpul pandemiei.

„Campion comunitar”

„Omenirea este speriată de cum decurg lucrurile și nu este sigură de ce s-ar întâmpla dacă am fi vaccinați”, a spus el.

„Noi, care suntem parte din umanitate, trebuie să facem campanie: să le arătăm oamenilor că vaccinurile au efect.”

Zimbabwe și-a lansat propria campanie de vaccinare în masă în urmă cu peste două luni. Guvernul dorește să obțină imunitatea colectivă vaccinând două treimi din cei 15 milioane de locuitori până la sfârșitul anului. Dar până acum puțin peste 300.000 s-au prezentat pentru injecție.

Experții în sănătate publică dau vina pe lipsa unor mesaje clare, care a dat naștere dezinformării.

„Reacția la Covid-19 nu este doar responsabilitatea domeniului sănătății”, a declarat pentru RFI Itai Rusike, directorul Community Working Group on Health din Harare.

„Avem nevoie de campioni și ambasadori ai comunității, precum influentul sculptor din Harare, David Ngwerume, dacă vrem să convingem oamenii să se vaccineze”, a adăugat el.

Ngwerume, care a început să sculpteze în adolescență, spune că pandemia Covid-19 și carantina din Zimbabwe l-au ajutat să-și concentreze energia creativă oferindu-i mai mult timp de petrecut în studio, întrucât izolările din Zimbabwe au determinat închiderea firmei sale de avocatură, unde acesta e partener senior.

Aproape de oameni

„Am avut mai mult timp să mă concentrez. Am avut mai mult timp să cresc ca artist ”, spune el. „Carantina m-a ajutat să acord o atenție deplină pasiunii mele.”

Alături de piesele tematice Covid, Ngwerume lucrează și la o serie numită „Taking the Reins”, care reflectă interesul său pentru cai.

Piese precum „Rising Stallion” și „Daring a Mustang”, realizate din crizopraz maro, reflectă sălbăticia și frumusețea acestor animale.

„Când portretizez caii în „Taking the Reins”, obțin sculpturi care relevă sentimentele lor. Caii sunt foarte apropiați de oameni”, spune el.

Ngwerume speră că în viitorul apropiat va putea expune piesele sale în întreaga lume.

 

Traducere de Magda Savițchi, după rfi.fr