Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Serbia: Guvernul închide două mari obiective industriale controlate de China

poluare.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Revista presei Europa Plus:

- Guvernul sârb a hotărât recent închiderea unei mari fabrici de cauciucuri și a unei mine de cupru, obiective deținute de investitori chinezi, pentru nerespectarea normelor ecologice;

- Relațiile dintre Macedonia de Nord și Grecia dau semne de normalizare;

- O falsă victorie pentru Boyko Borissov și un succes suprinzător pentru partidele mici – acestea sunt principalele concluzii ale observatorilor străini după alegerile parlamentare din Bulgaria

Cetățenii din Serbia doresc un aer mai curat și ape mai curate iar guvernul a dat recent un răspuns acestor dorințe, mărind bugetul pentru pentru protecția mediului și hotărând închiderea a două fabrici importante ale unor investitori chinezi, situate la Zrenjanin și Bor, datorită nerespectării normelor legate de poluare, scrie publicația politika.rs.

Este vorba despre fabrica de cauciucuri Linglong de la Zrenjanin, unde se anunțase un plan de investiții de cca 800 de milioane de euro și o mină de cupru de la Bor, deținută de Zijin Mining Group Co

”Este aceasta o trezire la realitate spontană sau este rezultatul presiunilor Uniunii Europene, care cere insistent mai multe acțiuni practice în domeniul ecologiei?”, se întreabă publicația citată.

”Faptul că guvernul, care, ca de obicei dă vina pentru toate rele din țară pe străini, face în sfârșit ceva concret pentru protecția mediului este un lucru care ne dă speranțe. Dacă vrei dezvoltare economică trebuie să te implici și în protecția mediului”, spune Petar Đukić, profesor la Facultatea de tehnologie și Metalurgie din Begrad.

”Nici chinezii și nici americanii nu sunt de vină. Este vorba de traficul infernal, de turism, de faptul că în minele noastre se exploatează cărbunele de cea mai proastă calitate din Europa și că acest cărbune asigură 51% din energia necesară economiei naționale”, adaugă profesorul.

În opinia sa Uniunea Europeană nu va permite ca Serbia să fie un fel de ”gaură neagră” pe teritoriul său din punct de vedere ecologic. ”Rusia, China, Statele Unite au într-adevăr interese strategice legate de țara noastră, dar să spui că Uniunea Europeană intră în competiție cu aceste puteri doar pentru că ne cere să luăm măsuri ferme pentru protecția mediului este o aberație”, precizează profesorul.

În opinia lui Ljubodrag Savić, profesor la Facultatea de științe economice, guvernul de la Belgrad începe să-și dea seama că Serbia se apropie de o adevărată catastrofă ecologică.

”Nu cred că închiderea fabricilor chinezilor este rezultatul presiunilor Uniunii Europene. Faptul că investitorilor chinezi nu le pasă de mediu și nici măcar de proprii lor muncitori este un lucru bine știut. Guvernul trebuie să ia măsuri ferme împotriva poluării și sper că acesta e doar începutul”, spune el.

 

Bulgaria: Câteva concluzii după ultimele alegeri legislative

O falsă victorie pentru Boyko Borissov, un succes suprinzător pentru partidele mici, o implicare mai mare a tinerilor și o cădere dramatică a populismului naționalist – acestea sunt principalele concluzii ale observatorilor străini după alegerile parlamentare din Bulgaria care au avut loc la începutul acestei luni, transmite Deutsche Welle, serviciul în limba bulgară.

”Partidul GERB al premierului Borissov a obținut doar 25% din voturi, cu 7 procente mai puțin decât la alegerile din 2017. Principala cauză o reprezintă faptul că tinerii nu au mai votat cu el. Tinerii s-au săturat ca țara lor să fie mereu asociată cu ideea de corupție, de economie subterană, de cenzură mediatică”, scrie Cathrin Kahlweit, jurnalistă la Suddeutsche Zeitung.

Ea observă și eșecul Partidului Socialist, care a dus o campanie axată pe mesaje naționaliste și populiste. În opinia sa câștigătoare în aceste alegeri au ieșit cele două partide mici (Bulgaria democrată și Trezește-te!) apărute odată cu amplele manifestații de stradă împotriva corupției din vara anului trecut, ceea ce însă face ca formarea unui nou guvern să fie foarte dificilă.

Thorsten Geissler, reprezentant al fundației” Konrad Adenauer Stiftung”, scrie la rândul său: ”Rezultatul alegerilor demonstrează că acuzațiile opoziției la adresa partidului de guvernământ referitoare la corupție au susținere în rândul electoratului.  Iar pentru Partidul socialist aceste alegeri au fost o catastrofă”.

Analistul observă de asemenea că partidele mici au primit mai multe voturi din partea tinerilor, a diasporei și a celor care de obicei nu merg la vot.

 

Macedonia de Nord: Semne de normalizare a relațiilor cu Grecia

Primul ministru al Macedoniei de Nord, Zoran Zaev și vicepremierul Nikola Dimitrov și-au anunțat participarea la Forumul economic internațional dela Delphi programat în perioada 10-15 mai a.c., un semn al normalizării relațiilor diplomatice cu Grecia, transmite publicația slobodenpecat.mk.

Președintele Forumului, Simeon Comokos, a confirmat prezența celor doi demnitari macedoneni  la evenimentul care în acest an, datorită restricțiilor impuse de pandemie se va desfășura la Atena. Vor participa de asemenea șefii guvernelor din Muntenegru și Bosnia Herțegovina și se așteaptă confirmarea participării primului ministru din Serbia.

Forumul de la Delphi se desfășoară sub înaltul patronaj al președintelui Greciei, doamna Katerina Sakelaropoulou, care va rosti un discurs la ceremonia de deschidere.

Vor fi prezenți 800 de demnitari din 42 de țări care vor discuta probleme legate de geopolitică, economie, viitorul Europei, sănătate, schimbări climatice, educație și cultură. Este așteptat inclusiv premierul spaniol Pedro Sanchez, care va avea discuții bilaterale cu omologul său grec Kyriakos Mitsotakis.

În cadrul Forumului vor avea loc mai multe evenimente legate de aniversarea a 200 de ani de la Războiul de independență al Greciei.

 

Croația: Opoziția cere demisia ministrului sănătății

Partidele de opoziție au convenit în unanimitate să susțină moțiunea simplă inițiată de Partidul Social Democrat (SDP) prin care se solicită demiterea din funcție a ministrului sănătății, Vili Beroš, transmite publicația glasistre.hr.

”Tot ce s-a întâmplat în aceste ultime săptămâni, de la sistarea aprovizionării cu medicamente a spitalelor, până la scandalul legat de funcționarea platformei pentru promovarea vaccinării, dovedește că ministrul trebuie să plece.

Campania de vaccinare nu funcționează și descoperim acum că ministrul a împărțit prietenilor săi contracte importante legate de această campanie. Este de necrezut că în asemenea perioadă ei încearcă să facă bani pe socoteala sănătății oamenilor”, a declarat Pedja Grbin, liderul parlamentarilor SDP.

Vili Beroš a devenit un adevărat star al politicii din Croația în timpul pandemiei, reușind să obțină la alegerile legislative de anul trecut mai multe voturi decât actualul premier Andrej Plenković, liderul partidului Uniunea democrată a Croației (HDZ), amintește publicația citată.

 

Au participat la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Valentina Tulovic - Serbia

Petar Ranguelov - Bulgaria

Isidora Zdravkovska – Macedonia de Nord

Lucija Mežnarić – Croația

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 27 aprilie 2021