Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vaccinarea fără programare ar putea fi permisă în toate centrele din România

maratonul_vaccinarii3.jpg

La maratonul vaccinării de la Timișoara oamenii s-au putut prezenta pentru imunizare doar cu buletinul, fără programare.
Sursa imaginii: 
Otilia Ghițescu / RFI

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a recunoscut că în acest moment "modalitatea de programare e cea care limitează accesul unor persoane către un centru de vaccinare. Sunt persoane care nu se descurcă cu platforma de programare, care din comoditate nu intră pe platformă sau nu sună la call center pentru a se programa și în acest caz cea mai bună soluție e să se prezinte direct la un centru de vaccinare sau la centrele drive-through".

Medicul Valeriu Gheorghiță susține că în curând românii s-ar putea vaccina fără programare în toate centrele de vaccinare din România. În cadrul unei conferințe de presă, Gheorghiță a dezvăluit că ideea va fi testată la Craiova la jumătatea lunii mai. Timp de o săptămână, în toate centrele de vaccinare din oraș, oamenii se vor putea imuniza fără programare.

Este un proiect pilot care ar putea fi extins în toată țara, a precizat Valeriu Gheorghiță. În prima fază sunt vizate orașele în care se află depozite regionale de vaccin, iar în partea a doua sistemul ar putea fi implementat și în alte orașe. De asemenea, sistemul ar putea fi implementat treptat prin impunerea unor intervale orare și stabilirea unor categorii de vârstă. În acest scenariu, locurile disponibile vor fi anunțate din timp, a precizat Gheorghiță.

În timpul conferinței de presă de marți, Valeriu Gheorghiță a mai anunțat care este programul evenimentelor de tipul „Maratonul vaccinării”.

În perioada 7-9 mai, la București vor fi 50 de fluxuri de vaccinare Pfizer în două locuri diferite: la Sala Palatului vor fi 40 de fluxuri, iar la Biblioteca Națională vor fi 10 fluxuri. Evenimentul este organizat de Facultatea de Medicină București, cu sprijinul autorităților locale.

În intervalul 14-16 mai la Cluj-Napoca, Tg. Mureș și Iași facultățile de Medicină organizeaza evenimente maraton de vaccinare.

Totodată, în perioada 10-17 mai va fi evenimentul de la Craiova numit Săptămâna altfel. În cadrul acestuia în toate centrele de vaccinare din oraș se va asigura vaccinarea 24 din 24 ore fără programare.