Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Revenirea la școală după vacanță. Cum vor fi testați elevii anticoronavirus?

ffp2-6014040_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Mai este o săptămână până când elevii se întorc la școală și nici un plan concret din partea autorităților de testare anticovid în unitățile de învățământ. După eșecul testării rapide antigen, din cauza reticenței părinților dar și a lipsei personalului calificat, după cum a anunțat ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, de câte zile se vorbește despre introducerea testelor de salivă, pe modelul Italiei. Ministrul Sorin Cîmpeanu vrea ca testele să fie folosite în cazul elevilor cu simptome sau a celor care " au în jur" cazuri confirmate, precum și a angajaților din Educație care au suspiciuni că sunt infectați.  

 

În timp ce state precum Italia sau Franța au introduse testele de salivă în școli, în România încă mai sunt discuții pe această temă. Medicul Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, a declarat la începutul acestei luni că testele care presupun probe de salivă nu sunt deocamdată recomandate, pentru că "ar mai fi nevoie de studii care să demonstreze că ele respectă criteriile UE". 

Sunt testele de salivă o soluție pentru a susține învățarea la școală, în condiții de pandemie? L-am întrebat pe Octavian Jurma,  medic și cercetător. 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL: