Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa Plus: De ce Fanta din Ungaria nu e la fel cu cea din Austria?

fanta.jpg

Image source: 
pixabay.com

Revista presei Europa Plus:

- Lituanienii au încredere în Uniunea Europeană dar nu cred că vocea lor poate influența viitorul Europei, relevă ultimele sondaje de opinie;

- Produsele alimentare din Ungaria continuă să difere din punct de vedere al calității de cele din Vestul Europei;

- În Slovacia a fost lansat proiectul național cu tema ”Egalitate de gen la locul de muncă”

Potrivit datelor Oficiului Național pentru securitate alimentară din Ungaria (NÉBIH) între țările din Uniunea Europeană continuă să existe diferențe în privința calitatății produselor alimentare de același tip și marcă, în ciuda dezbaterilor aprinse care au avut loc pe această temă în ultimii ani, transmite publicația vilagterkep.atlatszo.hu.

Un sondaj dat recent publicității arată că 49% dintre consumatorii chestionați au constatat cel puțin o dată diferențe între produsele de același fel și marcă cumpărate din țările din Vestul Europei și cele cumpărate din Ungaria, de cele mai multe ori în defavoarea celor ungurești.

Au existat chiar cazuri în care într-un recipient prezentat drept ulei de palmier se afla de fapt ulei de floarea soarelui, sau în care consumatorul a constatat că siropul de glucoză pe care-l cumpărase era doar zahăr dizolvat.

O echipă de jurnaliști a publicației Investigate Europe a efectuat o anchetă în acest sens în mai multe țări europene și a constatat că, la patru ani de la promisiunile ferme ale fostului președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care spunea că aceste diferențe sunt ”inacceptabile” și că vor fi eliminate, aceste discrepanțe continuă să existe, în cel puțin 15 țări europene, printre care și Ungaria.

 

Lituania: Cetățenii nu cred că pot influența viitorul UE

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, marea majoritate a lituanienilor consideră că aderarea la UE este benefică țării lor dar foarte puțini dintre ei cred că vocea lor contează la nivel european, transmite publicația delfi.it.

Potrivit datelor comunicate de Daiva Jakaitė, șeful biroului Parlamentului European de la Vilnius, 67% sunt mulțumiți de modul în care funcționează democrația europeană, 77% sunt optimiști cu privire la viitorul UE, 70% cred că situația generală din țările UE se ameliorează, dar numai 37% dintre ei cred că opiniile lor sunt luate în considerare la nivel european.

Publicația reamintește că Parlamentul European i-a invitat pe toți cetățenii să-și exprime direct opiniile cu prilejul Conferinței pentru viitorul Europei, prevăzută pentru data de 9 mai a.c., chiar de Ziua Europei, ”o ocazie unică pentru toți europenii de a-și exprima opinia privind viitorul nostru comun”, după cum a spus președintele PE David Sassoli.

Numai că, precizează, Daiva Jakaitė, cetățenii din Lituania cred în general că la această Conferință nu ar trebui să participe toți cetățenii, ci doar cadre universitare, experți, intelectuali și oameni de știință.

”Toată lumea ar trebui să știe că liderii UE organizează periodic consultări publice online cu cetățenii. Fiecare proiect legislativ care urmează să fie adoptat este supus unei astfel de consultări. Interesul cetățenilor pentru astfel de consultări este însă foarte scăzut”, reamintește reprezentantul PE la Vilnius.

Potrivit acelorași sondaje lituanienii sunt interesați să ajungă la un nivel de trai comparabil cu cel din țările dezvoltate (54%) și vor eliminarea inegalităților sociale (61%). Doar 39% sunt interesați de combaterea terorismului și doar 42% apreciază dreptul la liberă exprimare.

 

Slovacia: Proiect național cu tema ”Egalitate de gen la locul de muncă”

Ministerul Muncii, relațiilor sociale și familiei (MPSVR) din Slovacia a lansat recent proiectul național ”Egalitate de gen la locul de muncă”, prin care se urmărește atenuarea diferențelor dintre bărbați și femei  în ce privește accesul la piața muncii și responsabilitățile în cadrul familiei, transmite publicația aktuality.sk.

Proiectul vizează armonizarea vieții personale cu viața profesională a femeilor, cu accent pe înlesnirea revenirii la locul de muncă a femeilor după concediul de maternitate.

”Proiectul vizează deocamdată 10 mari angajatori de pe întreg teritoriul Slovaciei... Există discrepanțe mari între bărbații și femeile din Slovacia în special în ce privește îngrijirea copiilor de vârstă preșcolară. Măsurile pe care le propunem vizează o sporire a rolului taților în îngrijirea copiilor, precum și încurajarea unei vieți active a mamelor chiar pe perioada concediului de maternitate”, a declarat  purtătoarea de cuvânt a ministerului, Michaela Slivková Kirňaková.

Într-un raport publicat la mijlocul acestei luni, OECD face o trecere în revistă a problemelor economice și sociale ale țărilor membre care s-au agravat pe timpul pandemiei  și transmite o serie de recomandări, inclusiv Slovaciei, privind educația, inovarea și eliminarea barierelor sociale pe care le întâmpină femeile la angajare.

 

Polonia: Relansare a campaniei pro-LGBT+

După puternica campanie antiavort din Polonia, activiștii LGBT+ dau o replică pe măsură. Două asociații neguvernamentale au relansat recent campania în favoarea minorităților sexuale, pe baza colectării online de fonduri de la simpatizanți, publicația wyborcza.pl.

Campania online de strângere de fonduri s-a bucurat de un succes rapid: 150 000 de zloți (cca 33000 de euro) s-au strâns în primele 24 de ore. ”Știm că homofofia există în toate colțurile țării noastre așa că am lansat această colectă. Cu cât vom strânge mai mulți bani, cu atât mai multe afișe vor apărea în toate colțurile țării”, au transmis organizatorii.

Potrivit acestora, 88% dintre adolescenții polonezi care fac parte din comunitatea LGBT+ nu sunt acceptați de către tații lor, 75% nu sunt acceptați nici de mamele lor și 70% sunt predispuși la sinucidere.

În urma succesului campaniei, o altă asociație neguvernamentală, intitulată ”In Vitro fără frontiere”, a lansat o campanie de afișaj similară în toate orașele din Polonia, transmite publicația polsatnews.pl.

 

Au contribuit la realizarea revistei Presei Europa Plus:

Szilárd Fekete - Ungaria

Karolina Vingytė - Lituania

Karolína Bauerová - Slovacia

Julia Brzozka - Polonia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 28 aprilie 2021