Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dispută Jeff Bezos – NASA pe tema următorului zbor spre Lună

blue_origin.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Blue Origin

Societatea spațială Blue Origin a depus la începutul săptămânii o plângere prin care contestă decizia NASA de a alege societatea SpaceX pentru a construi nava care va asigura transportul următorilor astronauți americani pe Lună, potrivit AFP.

„NASA a făcut o achiziție defectuoasă pentru programul său” în ceea ce privește nava spațială și „schimbă regulile jocului în ultimul moment”, a denunțat societatea miliardarului Jeff Bezos într-o declarație pentru agenția de presă Agence France-Presse.

Această decizie „elimină posibilitatea concurenței (...) și nu numai că întârzie, dar pune în pericol și întoarcerea astronauților americanilor pe Lună”, pentru călătoria planificată pentru 2024, declară compania. „Din acest motiv, am depus o plângere” la Gouvernement Accountability Office (GAO), o agenție din cadrul Congresului Statelor Unite, spune compania.

Agenția Spațială Americană a anunțat săptămâna trecută că societatea miliardarului Elon Musk, a cărei rachetă Starship este încă în curs de realizare, este cea care va asigura viitorul zbor spre Lună. Un contract în valoare de 2.9 miliarde de dolari.

Potrivit Blue Origin, NASA a apreciat greșit riscurile pe care le presupune alegerea soluției oferite de SpaceX: „Un vehicul complet nou a cărei dezvoltare este în mod evident dificilă”, subliniază compania, care susține că ultimele teste ale prototipurilor SpaceX, care se desfășoară la o bază din Texas, ”s-au soldat cu explozii de mare amploare”.

În plus, faptul că Agenția Spațială Americană s-a limitat la o singură opțiune și nu două, contrar celor afirmate „în timpul procesului de depunere a propunerilor” crește riscul de eșec, deoarece Agenția nu dispune de „un plan de rezervă”, susține Blue Origin.

Această decizie duce la crearea „unui potențial monopol pentru toate misiunile de explorare viitoare”, adaugă Blue Origin.

Blue Origin, care colaborase cu trei nume mari din industria aerospațială pentru a răspunde cererii de oferte a Administrației Naționale Aeronautice și Spațiale (Lockheed Martin, Northrop Grumman și Draper), denunță în cele din urmă faptul că Agenția Americană „a făcut din preț (costul pentru guvern) cel mai important factor” din cauza reducerilor cheltuielilor bugetare.

Compania pretinde ca Agenția să își anuleze decizia și „să solicite noi oferte” după clarificarea „fondurilor disponibile”.

NASA nu a dat curs solicitării agenției France-Presse de a răspunde întrebărilor cu privire la această situație.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul AFP preluat de France 24