Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Activistă a Fundației Thomson Reuters condamnată la închisoare în Iran

iran.png

Nazanin Zaghari-Ratcliffe
Sursa imaginii: 
Reuters via France24

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, activistă umanitară cu dublă cetățenie, irano-britanică, a fost condamnată la începutul acestei săptămâni la un an de închisoare, cu interdicția de a părăsi țara timp de un an, sub acuzația de „propagandă” împotriva Republicii islamice Iran, a anunțat avocatul ei.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, în vârstă de 42 de ani, a compărut în martie în fața unui tribunal din Teheran pentru „participarea la un miting în fața ambasadei Iranului la Londra în 2009”, potrivit avocatului ei, Hojjat Kermani. „Verdictul este încă preliminar și facem apel în termenul legal de 20 de zile începând de astăzi (26 aprilie)”, a spus el.

Manager de proiect al Fundației Thomson Reuters, ramura filantropică a agenției de presă cu același nume, Nazanin Zaghari-Ratcliffe, a fost arestată în 2016 în Teheran.

Acuzată că a complotat pentru răsturnarea Republicii islamice, acuzație pe care o neagă cu hotărâre, a fost condamnată inițial la cinci ani de închisoare. Ea și-a ispășit pedeapsa făcând arest la domiciliu și a fost eliberată pe 7 martie a.c.

„Potrivit legislației iraniene, sentința suplimentară (interdicția de a părăsi țara) va fi aplicată după săvârșirea pedepsei cu închisoarea”, a explicat domnul Kermani, în speranța că Nazanin „va fi achitată în apel”.

Boris Johnson cere eliberarea condamnatei

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a denunțat noua condamnare. „Cred că nu este deloc normal ca Nazanin să fie condamnată la o pedeapsă suplimentară cu închisoarea”, a declarat șeful guvernului conservator, asigurând că autoritățile de la Londra intenționează „să muncească din greu” pentru a-i obține eliberarea.

Această problemă alimentează tensiunile dintre Londra și Teheran. Teheranul, care nu recunoaște dubla cetățenie, a refuzat în mod constant intervenția Consulatului Marii Britanii cât timp Nazanin Zaghari-Ratcliffe se afla în închisoare.

ONG-ul britanic Redress a dezvăluit într-un raport realizat la mijlocul lunii martie că Nazanin Zaghari-Ratcliffe suferea de stres post-traumatic sever după ce a fost supusă la „rele tratamente” și este de părere că Londra ar trebui să o declare „victimă a torturii”.

Autoritățile iraniene au negat că Nazanin ar fi fost maltratată.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul France 24