
Social
Scoția: Bucuria primei halbe de după lockdown
scotia.png

"Este incredibil", a declarat Gary McWilliams, 20 de ani, pentru AFP. „E o mare diferență între o halbă servită într-un pub și o doză servită acasă”, spune el cu entuziasm. "Dar cred că pentru majoritatea oamenilor, inclusiv pentru mine, este vorba mai degrabă de reîntâlnirea cu prietenii. Acest aspect face parte din cultura scoțiană".
Din cauza pandemiei, puburile au fost închise în Scoția pe 26 decembrie. Acum pot fi redeschise, odată cu afacerile „neesențiale” precum, sălile de sport, piscinele și saloanele de înfrumusețare.
Unii clienți ai pubului The Counting House din centrul orașului Glasgow au stat la coadă ore în șir înainte de deschiderea localului la 9 dimineața.
Charlotte Taylor, în vârstă de 19 ani, discută cu prietena ei despre ce să comande. „Vreau doar câteva cocktailuri, mi-au lipsit cocktailurile și halbele”, se amuză ea.
La o altă masă, un grup de trei tinere binedispuse comandă și ele cocktailuri. „Am ratat două aniversări din cauza carantinei, așa că sunt aici cu un mic cocktail la 10:43 dimineața”, explică Suzanna Golebiewska, tânără de 22 de ani.
În jurul lor, majoritatea clienților optează pentru halbe de bere pentru a completa micul dejun tradițional scoțian.
Normalitate
În Regatul Unit, țara din Europa cea mai afectată de pandemia de coronavirus, cu peste 127.000 de decese, fiecare națiune își gestionează propriul calendar al măsurilor de izolare. În Anglia, de exemplu, puburile s-au redeschis pe 12 aprilie și, la fel ca în Scoția, alcoolul trebuie consumat pe terasă.
În Scoția, pe de altă parte, clienții pot lua masa în cafenele și restaurante. Englezii vor trebui să aștepte asta până pe 17 mai.
Adrian Carey și fiul său, Thomas, în vârstă de 19 ani, au venit din Belfast în interes de afaceri - și profită de ocazie pentru a lua un mic dejun și o halbă.
În Irlanda de Nord, „nu există încă puburi, restaurante sau vreun local deschis”, spune Adrian, care lucrează în domeniul energiei regenerabile și își sărbătorește aniversarea de 55 de ani. După un an fără precedent, el găsește această experiență „puțin suprarealistă”.
Managerul pubului, Mick Murphy, în vârstă de 43 de ani, a așteptat cu nerăbdare redeschiderea localului. „A fost un drum lung, dar sper că ne-am întors pe drumul spre normalitate”, spune el.
Ieșirea din carantina scoțiană se întâmplă cu câteva zile înainte de alegerile locale care urmează să aibă loc în 6 mai și care vor clarifica și opțiunile cetățenilor privind independența țării.
Partidul Național Scoțian (SNP), partid pro-independență aflat la conducerea guvernului, s-a angajat să facă presiuni pentru un nou referendum privind independența țării de îndată ce situația sanitară va fi sub control.
Campania electorală de până acum a fost destul de discretă din cauza pandemiei, cu puține afișe sau anunțuri pe străzile din Glasgow. Însă ar trebui să se intensifice acum când tot mai mulți oameni ies din casă.
Traducere de Magda Savițchi după articolul AFP preluat de France24