Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Certificatul verde digital: Parlamentul European ridică obiecții

p045643-104877.jpg

testare Covid
Testele ar trebui să fie gratuite , spune Parlamentul European
Sursa imaginii: 
European Union

Parlamentul European a aprobat în 29 aprilie un mandat de negociere privind înființarea  certificatului verde Covid19. În mod normal, din 17 iunie, pentru a călători în Europa, un cod QR este necesar. El va indica vaccinarea, testarea recentă sau o infecție recentă. Dar testele ar trebui efectuate gratis, spun eurodeputații cu toate că statele membre UE nu sunt gata să accepte asta. 

Toate categoriile de populație sunt vizate de certificatul verde, chiar și copiii, dar deputații europeni au adăugat garanții suplimentare privind acest document.

Mai întâi din motive sociale și etice, testele ar trebui să devină gratuite sau măcar foarte ieftine în toate statele membre UE, ceea ce nu este cazul acum. 

Apoi, există o reticență și în ceea ce privește colectarea datelor cu caracter personal și stocarea acestor date.  Ce aplicații vor fi folosite și cum sunt ele controlate, iată ce se întreabă deputații europeni. 

In fine, cum va fi folosit acest certificat verde despre care se tot spune că nu va fi un pașaport, ci doar un document medical.Va fi el folosit doar pentru turism sau și pentru căutarea unui un loc de muncă? Aici, Parlamentul European este atent la încălcarea libertăților fundamentale. 

Nu în ultimul rând, se pune întrebarea: cine va furniza acest document? 

Toate organismele autorizate să efectueze un test vor transmite informațiile către asigurările de sănătate. Un SMS va urma, el conține dovada. Apoi, la aeroport de pildă, vor exista agenți echipați pentru a scana codul QR, în  versiune digitală sau pe hârtie. Franța este prima care testează acum această facilitate a călătoriilor.

Iar Danemarca a introdus deja  un „pașaport de sănătate” numit CoronaPASS disponibil pentru cei de peste 15 ani și necesar pentru a intra într-un coafor, un bar sau într-un muzeu.

Votul Parlamentului European stabilește cadrul mandatului pe care apoi echipa desemnată de eurodeputați îl folosește în negocierile cu statele membre începând cu data de 3 mai. 

Ideea este ca acest certificat să fie disponibil începând cu 17 iunie, înainte de vacanța de vară. Statele membre nu ar trebui astfel să impună carantină celor ce posedă certificatul – este condiția impusă de Parlamentul European.

Comisia Europeană dă însă semnale că gratuitatea testelor nu va putea fi garantată peste tot în UE. Cât despre carantină, nici aici lucrurile nu sunt clare fiindcă unele state ar putea-o impune chiar și călătorilor vaccinați.