
Social
Redeschiderea școlilor, pandemia și vaccinarea anti-covid: o ecuație complicată
Ce reguli elevi incepe scoala psiholog frici parinti copii.jpg

Școlile se vor redeschide, pentru cei mai mulți dintre elevi, pe 5 mai, după vacanța de primăvară. Se va merge la cursuri în funcție de scenariul în care este localitatea, pe baza ratei de infectare. În 2 aprilie, când a început vacanța pentru majoritatea copiilor, numărul de infectări era de 5.808. Potrivit ultimei reportări, îmbolnăvirile sunt la mai puțin de jumătate, 2.240.
Deși autoritățile au sperat să aibă un control asupra epidemiei și prin folosirea testelor rapide, de la redeschiderea școlilor, în 8 februarie, au fost utilizate mai puţin de 2% din testele disponibile, lucru calificat de ministrul educației drept un insucces major.
Acum, odată ce vaccinurile sunt disponibile și familiile copiilor precum și adolescenții de peste 16 ani le pot accesa, riscă epidemia de covid să închidă iar școlile? Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți spune că "sunt părinți care vor spune că nu-și doresc să meargă la școală indiferent de rata incidenței. Sunt părinți care sunt anti-mască, sunt anti-vaccin, sunt părinți care am observat că în ultimul timp sunt anti-orice. Degeaba se vaccinează 100% la nivelul profesorilor dacă noi, la nivelul familiilor, nu înțelegem că, cel puțin pentru moment, este singura șansă prin care putem să ieșim din această situație neplăcută".
Referitor la disponibilitatea de vaccinare în rândul adolescenților, a celor de peste 16 ani, pentru care există un vaccin aprobat, Cristache spune că lucrurile sunt și mai complicate, însă din perspectiva părinților: "Aicea este o reținere majoră și tot ministerul Sănătății trebuie să coboare la firul ierbii și să vină în sprijinul tuturor pentru că nu este absolut deloc o decizie ușoară. Inclusiv eu, mă consider un om cu o minte deschisă la tot ceea ce e nou și la tot ceea ce înseamnă știință, vă spun că aș avea rețineri să-mi vaccinez copilul".
În ceea ce-i privește pe elevi, cei care au vârsta necesară doresc să se vaccineze, spune Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor. El vorbește depre o epidemie de fake news în rândul adulților, nu al elevilor. Rareș Voicu cere autorităților să schimbe strategia de comunicare privind vaccinarea care țintește tinerii:
Rareș Voicu: Statistic vorbind am observat că persoanele peste 35 de ani sau peste 40 de ani, care sunt prezenți pe platformele de socializare, nu discern în unele cazuri știrile false de cele reale, deci asta poate să reprezinte o piedică în fața vaccinării adolescenților.
Rep: Dumneavoastră v-ați programat sau v-ați vaccinat deja?
R.V: Da, da, m-am vaccinat. În momentul în care am putut să mă vaccinez am făcut-o și sunt foarte, foarte bucuros și acum mă simt în siguranță. Sunt la fel de atent în ceea ce privește respectarea măsurilor de siguranță, dar sunt mult mai relaxat și mai fericit știind că am controbuit cu cât am putut la stoparea pandemiei. Ori de câte ori am avut ocazia i-am încurajat și pe prietenii mei și pe cunoștințele mele să se vaccineze, îndemnându-i în același timp să se informeze din surse avizate.