Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Săptămâna Mondială a Imunizării: 78,6% dintre români s-ar vaccina cu vaccinurile de rutină, dacă acestea ar fi compensate (interviu)

vaccination-2722937_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

78,6% dintre români s-ar vaccina cu vaccinurile de rutină, dacă acestea ar fi compensate, arată o cercetare derulată la inițiativa Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, una dintre cele mai mari organizații de pacienți din România. Organizația adresează un apel către factorii decidenți din sistemul de sănătate de a facilita accesul la vaccinare pe tot parcursul vieții și demarează o campanie online de informare cu privire la beneficiile vaccinării la adulți, cu ocazia Săptămânii Mondiale a Imunizării: "Vaccinurile nu sunt doar pentru copii! Nu este niciodată prea târziu să te vaccinezi! Mergi la medic!".

 

78,6% dintre români s-ar vaccina cu vaccinurile de rutină, dacă acestea ar fi compensate, iar procentul celor care au răspuns că nu s-ar vaccina este de 21,4%, arată o cercetare derulată la inițiativa Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice. 

Cercetarea a fost realizată online, în perioada 18-24 aprilie, pe un eșantion format din 510 persoane, dintre care 56,3% sunt pacienți sau aparținători ai unui pacient cronic. Obiectivul cercetării este de a evalua percepțiile și cunoștințele persoanelor adulte din România, cu privire la vaccinarea pe durata întregii vieți. La întrebarea dacă ar fi utilă o schemă de vaccinare pentru adulți, 76,4% dintre respondenți au răspuns afirmativ, și doar 11% au spus contrariul.12,6% au ales să nu își exprime opinia.

În ceea ce privește cunoașterea posibilității de a se vaccina pe parcursul vieții, 87,4% dintre respondenți afirmă că știu, însă, pe de altă parte, 46,7% dintre respondenți au răspuns că nu s-au vaccinat deloc în ultimii 5 ani, 17,6% o singură dată și 35,7% de două sau mai multe ori.

 Radu Gănescu, președintele Coaliției, explică la RFI că "deși oamenii știu că se pot imuniza cu vaccinurile de rutină și la vârstă adultă, totuși cei mai mulți au răspuns că nu s-au vaccinat în ultimii 5 ani. Acest lucru arată că populația adultă nu știe de ce vaccinuri au nevoie, iar 50% din medicii cu care au venit în contact nu le-au recomandat.” 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: