
Social
Ucraina: HBO dat în judecată pentru seria ”Cernobîl”
cernobil.png

Ludmila Ignatenko, soția lui Vasyl Ignatenko, pompier decedat în timp ce participa la operațiunile de Centrala de la Cernobîl imediat după explozia catastrofală din 1986, a dat în judecată canalul american HBO pentru folosirea ilegală a numelui soțului său în seria ”Cernobîl”, transmite publicația zaxid.net.
”Potrivit legilor din Ucraina, este nevoie de obținerea unei autorizații pentru utilizarea numelui unei persoane reale într-o producție cinematografică. Clienta mea a cerut despăgubiri morale încă de acum un an, dar compania americană a reacționat abia în 21 aprilie anul acesta”, spune avocatul femeii.
Nu este prima oară când canalul HBO este acuzat în Ucraina. Realizatorul Andry Pryimachenko susține că un material video realizat de el a fost folosit ilegal în producția HBO. Este vorba de o convorbire telefonică între pompierii implicați în operațiunile de după explozie, filmată de el în data de 26 aprilie 1986 și difuzată pe canalul Youtube în martie 2013. ”Nu vreau să depun plângere dar aș dori să am o întrevedere cu reprezentanții HBO în vederea unei colaborări”, a declarat el potrivit sursei citate.
”Chernobyl” este o miniserie în cinci episoade care redă pas cu pas etapele producerii imensei catastrofe din aprilie 1986. Scenariul aparține lui Craig Mazin iar realizatorul este Johan Renck. Miniseria a fost lansată în mai 2019.
Georgia: Operațiuni ilegale pentru remarcarea frontierei de stat în Ossetia de Sud
Serviciul pentru Securitatea statului din Georgia a confirmat că în cursul acestei săptămâni ”forțe de ocupație controlate de Moscova” au efectuat operațiuni ilegale în teren pentru remarcarea frontierei de stat în regiunea Kareli, aflată oficial pe teritoriul Georgiei, la granița cu Republica Ossetia, teritoriu autonom revendicat de Rusia.
Ca urmare a acestor operațiuni cca 6 hectare din teritoriul Georgiei, pe o lungime de cel puțin 2 km, ar fi trecut sub administrația Republicii Ossetia de Sud, transmite publicația amerikiskhma.com.
Militari pro-ruși au implantat borne noi pe raza localităților Dirbi și Takhtisdziri, începând cu data de 19 aprilie. În 25 aprilie operațiuni similare au avut loc în localitatea Ghogheti.
Noile marcaje, de culoare galbenă, au apărut în mai multe reportaje difuzate de televiziunile din Georgia.
Potrivit publicației georgiene, operațiuni clandestine de acest gen se desfășoară cel puțin din 2013, când o misiune de supravehere a Uniunii Europene a raportat oficial că ”de-a lungul frontierei cu Ossetia de Sud continuă să se instaleze marcaje noi, care avertizează populația civilă să nu se apropie de zonele respective”.
Ossetia de Sud este o republică separatistă situată pe teritoriul Georgiei care și-a proclamat unilateral independența în 1990. Republica nu este recunoscută în lume decât de Rusia, Venezuela, Nicaragua, statul Nauru și Siria. Rusia dorește unirea acestui teritoriu cu Osetia de Nord, republică autonomă de pe teritoriul său.
În 1991, când Georgia a încercat să preia controlul administrativ asupra Ossetiei de Sud, s-a declanșat primul război cu forțele separatiste, sprijinite de Rusia, încheiat în 1992. Două alte conflicte militare majore, de această dată direct cu Rusia, au avut loc în 2004 și în 2008. În urma luptelor separatiștii proruși au preluat controlul total în zonă.
Republica Moldova deschide un Consulat general la Nisa
În data de 3 mai a.c. Consulatul general al Republicii Moldova la Nisa, Franța, își va deschide porțilepentru public, ca urmare a obținerii recente a ultimelor autorizații din partea autorităților franceze, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău citat de publicația agora.md.
Potrivit consulului general Lilian Moraru, înființarea Consulatului vine să sprijine comunitatea de cetățeni moldoveni aflați în regiunile Provence-Alpes-Cote d’Azur, Occitanie, Nouvelle Aquitaine, Auvergne-Rhone-Alpes, Corse, precum și să impulsioneze relațiile moldo-franceze în domeniul economic, cultural și științific.
Având în vedere necesitatea efectuării unor aranjamente de ordin tehnic, primirea cetățenilor în audiență începând cu data de 3 mai se va efectua pentru prestarea tuturor serviciilor consulare, cu excepția perfectării actelor de identitate (buletine și pașapoarte). Actele de identitate menționate vor fi perfectate în perioada imediat următoare, se precizează în comunicat.
Rusia: Rata mortalității în creștere anul trecut
Rata mortalității în Rusia a crescut în perioada ianuarie-decembrie 2020 cu 17,9% comparativ cu perioada similară din 2019, de la 12,3 decese la mia de locuitori la 14,5, se arată într-un raport al Ministerului Sănătății Federației Ruse, citat de agenția TASS. În prima parte a acestui an tendința pare să se amelioreze, mortalitatea din luna martie 2021 fiind cu 14,5% mai mică decât în ianuarie.
”Speranța de viață a ajuns în 2020 la 71,5 ani, cu 1,84 ani mai mică decât în 2019. Creșterea mortalității se datorează și pandemiei, care constituie una din cele mai mari provocări pentru sistemul de sănătate din ultimul secol”, se mai arată în raport.
Obiectivul ministerului este de a crește speranța de viață a populației până la 78 de ani, la orizontul anului 2030.
Raportul consemnează și o scădere a consumului de tutun, cu 20,8% în 2020 față de anul precedent la nivel general și cu 21,5% la persoanele cu vârsta de peste 15 ani. ”Scăderea este rezultatul numeroaselor măsuri împotriva fumatului care s-au luat la nivel național în ultimii ani”, subliniază raportul.
Ministerul reamintește că a inaugurat un portal internet dedicat exclusiv promovării unui mod de viață sănătos, care se bucură de succes: 26 000 de accesări zilnice, 1317 articole, 2470 de știri și 914 materiale video.
Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:
Valeria Kovalenko - Ucraina
Khoujadzé Saba – Georgia
Diana Lupan – R. Moldova
Elizaveta Lyakh - Rusia
Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus
Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei