Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cerere mare pentru vaccinare la primul centru drive-thru din Bucureşti, deschis în Piața Constituției

centru_vaccinare_drive_thru_nicusor_dan.jpg

Centrul de vaccinare drive-thru din Piața Constituției din Capitală
Sursa imaginii: 
Nicusor Dan / Facebook

Zeci de persoane aşteptau în maşini, joi, să se vaccineze la centrul drive-thru deschis în Piaţa Constituţiei din Capitală. Nu e nevoie de programare, doar actul de identitate. Vaccinarea se face cu ser Pfizer. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, spune că există suficiente doze de vaccin. Șeful statului are programată o vizită la centrul din București la ora 14:00.

Deschiderea centrului de vaccinare drive-thru din Bucuresti a adus zeci de masini de la primele ore ale diminetii in Piata Constitutiei. Pasagerii nu sunt nevoiți să coboare din mașini pentru a se vaccina împotriva coronavirusului și nici să își facă programare prealabilă, ci au nevoie doar de actul de identitate, astfel că procedura medicală devine mai rapidă și mai atractivă. Persoanelor care aleg să se vaccineze în centrul de tip drive-thru din Piața Constituției li se va inocula serul produs de Pfizer.

Chestionarul de triaj poate fi completat anterior prezentării la vaccinare. Documentul poate fi accesat pe site-ul RoVaccinare aici.

Conform unui anunţ făcut de Administraţia Prezidenţială, preşedintele Klaus Iohannis face la ora 14:00, o vizită la primul centru de vaccinare drive-through din Bucureşti, de la Piaţa Constituţiei.

"Este un mecanism prin care se creşte accesul la vaccinare al tuturor celor care poate au program mai încărcat şi poate le este dificil, nu ştiu exact în ce zi pot să vină, o să pice programarea la vaccinare, dacă vor fi în localitate sau nu. Aşadar, pentru aceste persoane, această abordare este mult mai utilă, mult la îndemână. Vedem că sunt deja câteva zeci de persoane care aşteaptă la vaccinare în acest centru", a declarat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii citat de Agerpres.

Baciu a spus că în prezent există suficiente doze de vaccin.

"Existe suficient de multe doze în acest moment pentru toţi cei care îşi doresc să se vaccineze. Rapelul poate fi efectuat în acest centru sau poate fi efectuat în alt centru de vaccinare care utilizează acelaşi tip de vaccin. O noutate în plus ar fi aceea că, începând de ieri, schimbarea centrului de rapel se poate face inclusiv în platforma de programare, cu condiţia să existe locuri libere în noul centru şi să utilizeze acelaşi tip de vaccin", a explicat acesta.

Centru de vaccinare drive-through din Bucureşti, de la Piaţa Constituţiei, va funcţiona zilnic, până în 12 septembrie, între orele 08:00-20.00 și are patru fluxuri, scrie News.ro. Autorităţile precizează care sunt lucrurile pe care trebuie să le cunoască cei care se prezintă la centrul de vaccinare:

  • Agenţii de îndrumare a traficului asigură fluidizarea accesului către zona de triaj, vaccinare şi supraveghere post vaccinare;
  • La punctul de triaj medical se aplică procedurile şi instrucţiunile în vigoare referitoare la triajul persoanelor; medicul verifică chestionarul sau asistă completarea acestuia, după caz, şi validează criteriile medicale pentru vaccinare;
  • Vaccinarea se efectuează persoanelor aflate în mijlocul de transport, fără a fi necesară părăsirea autovehiculul sau a spaţiului special amenajat după caz;
  •  După vaccinare, agenţii de îndrumare indică traseul către zona de supraveghere post vaccinare;
  •  Zona de supraveghere post-vaccinare este asigurată de personal medical (medic şi asistenţi) sau personal auxiliar instruit pentru identificarea persoanelor care au nevoie de asistenţă medicală pe perioada de supraveghere;
  •  În perioada de supraveghere, se emite adeverinţa de vaccinare iar medicul înscrie pe aceasta data la care se va efectua cea de a doua doză;
  • În funcţie de tipul vaccinului distribuit, pentru completarea schemei de vaccinare, se asigură accesul persoanelor pentru efectuarea rapelului, conform intervalului dintre cele două doze, respectând capacitatea de vaccinare a centrului;
  • După începerea administrării dozei de rapel la persoanele vaccinate iniţial, se mai pot primi suplimentar persoane pentru vaccinarea cu doza I, în limita capacităţii de vaccinare a centrului.

În ţară, primul centru de tip drive-thru a fost deschis, pe 24 aprilie, la Deva, unde au fost vaccinate 3.239 de persoane. Ulterior, pe 26 aprilie, a fost deschis al doilea centru similar, la Cluj, fiind vaccinate 1.038 de persoane, iar pe 28 aprilie - la Arad.

Pentru susţinerea campaniei de vaccinare şi atingerea indicelui necesar imunizării colective optime, în perioada următoare se vor deschide gradual alte asemenea centre de vaccinare destinate populaţiei generale, la nivel naţional.