Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cât de liberă este presa din România?

Cat libera presa Romania.jpg

3 mai, Ziua Mondială a Libertăţii Presei (Sursa foto: www.pixabay.com)
3 mai, Ziua Mondială a Libertăţii Presei (Sursa foto: www.pixabay.com)

Ziua Mondială a Libertății Presei este marcată luni, 3 mai, un bun prilej de analiză a mass-media din România în plină pandemie. Criza sanitară a marcat o premieră în presa internă, declară la RFI Ioana Avădani, președinta Centrului pentru Jurnalism Independent.

Ioana Avădani spune cum a arătat libertatea presei în România, în anul pandemic 2020: ”Am avut o restricționare fără precedent a accesului la informații pentru jurnaliști, atât în mod oficial, prin prelungirea termenelor de răspuns la cererile de informație, prin decretul stării de urgență, cât și prin atitudine, unele organizații, unele instituții nu dau informații, nu răspund la cereri, nu au purtător de cuvânt”.

”Am avut în 2020, pentru prima oară în istoria României, liber la suspendat site-uri, pe criterii legate de răspândirea de fake-news, fără să știm cine sunt cei care iau această decizie, care sunt criteriile pe baza cărora un material este considerat fake-news sau nu”, afirmă Ioana Avădani, președinta Centrului pentru Jurnalism Independent.

 

Aflați din interviul de mai jos ce spune Ioana Avădani despre transparența legată de finanțarea presei românești.

 
Ioana Avădani, despre libertatea presei în România