Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mişcarea coronosceptică germană sub filajul Serviciului de Informaţii Interne

toto.jpg

Coronasceptic solitar, alăturat abuziv manifestanţilor de 1 mai, la Berlin
Sursa imaginii: 
William Totok

Serviciului de Informaţii Interne din Germania care, pînă acum, a supravegheat numai organizaţiile extremiste de dreapta şi de stînga, cît şi cele islamiste, a anunţat că va ţine sub observaţie şi mişcarea coronascepticilor. Extinderea operaţiunii de supraveghere a fost motivată prin faptul că mişcarea coronasceptică s-a radicalizat şi acţionează pentru „delegitimare a statului”.

Oficiul Federal pentru protecţia Constituţiei (Verfassungsschutz), precum se numeşte în Germania Serviciul de Informaţii Interne, a anunţat că va supraveghea cea mai mare organiziţie coronasceptică, cunoscută sub denumirea „Querdenken” (ceea ce într-o traducere aproximativă înseamnă „gîndire transversală” sau „gîndire laterală). Organizaţia acţionează pentru „delegitimarea statului”.

Cu alte cuvinte, serviciul va urmări atît persoane, cît şi grupări asociate care în ultimele luni au ieşit în evidenţă cu prilejul unor demonstraţii sau prin acţiuni de propagandă digitală. Aceste persoane şi organizaţii neagă principiile statului de drept şi combat sistemul democratic, abuzînd de dreptul de a demonstra.

În acelaşi timp, folosesc internetul pentru a-şi răspîndi ideile şi tezele conspiraţioniste, deseori amalgamate cu clişee antisemite şi xenofobe.

Consiliul Central al Evreilor din Germania a salutat măsura de supraveghere a mişcării auto-intitulate: „gîndire transversală”. Preşedintele Consiliului, Josef Schuster, a spus că mulţi extremişti de dreapta se folosesc „într-un mod strategic” de demonstraţiile de protest împotriva restricţiilor sanitare cu scopul recrutării unor adepţi.

Prin intermediul acestei strategii, extremiştii îşi răspîndesc ideile şi influenţeaza şi anumite straturi sociale nemulţumite. Evoluţia în această direcţie trebuie stopată. În acelaşi timp, a explicat Schuster, trebuie oprită şi proliferarea unor reţele care subminează bazele democraţiei.

”Toleranță zero”

Într-o primă reacţie, organizaţia coronasceptică a criticat anunţul Serviciului de Informaţii, afirmînd că nu este împotriva democraţiei. În acest context, organizaţia a mai arătat că principiile ei au fost exprimate deja anul trecut într-un manifest, accesibil pe internet în versiuni scrise şi audiovizuale, în care se spune:

„Noi sîntem democraţi! Concepţii radicale de dreapta, radicale de stînga, extremiste de dreapta, extremiste de stînga, fasciste, anti-umaniste nu-şi gasesc locul în mişcarea noastră.”

Comentînd încercările unor extremişti de a instrumentaliza corona-protestele pentru răspîndirea ideologiei lor, ministrul federal de interne, Horst Seehofer a declarat răspicat:

„Întotdeauna cînd se urcă extremiştii pe scenă şi încearcă să acapareze astfel de mişcări sau să provoace violenţe, atunci se aplică principiul nostru: Toleranţă zero!”

Pentru „toleranţă zero” a pledat şi preşedintele Steinmeier, cu prilejul inaugurării unei platforme pe internet, destinată reclamaţiilor privind ameninţări şi injurii la adresa unor funcţionari publici, politicieni, primari sau consilieri comunali. Portalul se numeşte Stark im Amt (puternic în funcţie) şi urmează să contrabalanseze ameninţările unor extremişti, mai ales la adresa unor persoane publice.

Dintr-un sondaj reprezentativ, dat publicităţii de Fundaţia „Körber”, rezultă creşterea alarmantă a ameninţărilor: 57 la sută dintre primarii germani au primit ameninţări cu moartea, au fost înjuraţi, jigniţi sau au fost atacaţi verbal şi chiar fizic. Numai 35 la sută dintre aceştia s-au adresat justiţiei cu plîngeri penale. 19 la sută dintre ei s-au gîndit să se retragă din funcţii, nemaisuportînd fluxul de injurii. Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a calificat această stare de fapt drept un „pericol pentru democraţie”.

 
Corespondență din Berlin de la William Totok