Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ultimul evreu din Afganistan: După zeci de ani de viață aici, pleacă acum, de teama talibanilor

evreu.png

Zebulon Simentov la unica moschee din Kabul, Afganistan, aprilie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Timp de zeci de ani cât a trăit aici, Zebulon Simentov a refuzat să-și părăsească patria – Afganistan, supraviețuind unei invazii sovietice, unui război civil sângeros, guvernării brutale a talibanilor și ocupației americane. Dar, acum, perspectiva revenirii talibanilor îl determină să plece.

"De ce aș rămâne? Ei spun că sunt un necredincios", a declarat Simentov pentru AFP venit să se roage la singura sinagogă din Kabul, o clădire istorică din centrul capitalei afgane.

"Sunt ultimul, singurul evreu din Afganistan ...Lucrurile s-ar putea agrava pentru mine aici. Am decis să plec în Israel dacă se întorc talibanii".

Revenirea talibanilor este foarte probabilă, având în vedere acordul încheiat de Washington în privința retragererii tuturor forțelor SUA până cel târziu la sfârșitul anului și tratativele de pace duse între insurgenți și guvernul afgan.

Născut în anii 1950 în orașul Herat, Simentov s-a mutat la Kabul în timpul invaziei sovietice la începutul anilor 1980, pentru relativa stabilitate politică din orașul de atunci.

Evreii au trăiesc în Afganistan de mai bine de 2.500 de ani, zeci de mii locuind în Herat, unde încă mai există patru sinagogi - mărturie a prezenței antice a comunității.

Începând cu secolul al XIX-lea, aceștia au părăsit treptat țara, mulți trăind acum în Israel.

De-a lungul deceniilor, toate rudele lui Simentov au plecat - inclusiv soția și cele două fiice ale sale. Este sigur că acum el e ultimul evreu afgan din țară.

Îmbrăcat într-o tunică și pantaloni tradiționali afgani, o kippah evreiască neagră și un tefillin pe frunte, Simentov își amintește cu drag de anii dinaintea războiului sovietic ca fiind cea mai bună perioadă pentru Afganistan.

„Adepții fiecărei religii și secte aveau libertate deplină atunci”, povestește Simentov.

Sinagoga atacată

Dar de atunci situația s-a înrăutățit - în special în timpul dominației talibanilor, din 1996 până în 2001, când islamiștii au încercat să-l convertească.

„Acest regim taliban m-a băgat în închisoare de patru ori”, spune Simentov.

Într-un incident, au jefuit templul - o cameră mare pictată în alb cu un altar la  capăt - au rupt cărți în text ebraic, au spart candelabre (Menorah) și au luat sulul cu cele cinci cărți atribuite lui Moise (Tora antică), povestește el, încă fierbând de mânie.

"Talibanii au spus că acesta este Emiratul Islamic și evreii nu au drepturi aici".

Chiar și așa, el a refuzat să plece.

"Am rezistat. Am reprezentat cu mândrie religia lui Moise", a spus Simentov, sărutând podeaua sinagogii.

El continuă să marcheze sărbătorile de anul nou evreiesc Rosh Hashanah și Yom Kippur la sinagogă - uneori chiar însoțit de prieteni musulmani.

Credință pierdută

"Dacă n-aș fi fost eu, sinagoga ar fi fost vândută de 10-20 de ori până acum", a spus el, în timp ce șchioapătă mergând spre locuința sa de lângă templu.

Simentov, care trăiește din milostenia prietenilor și rudelor, își pregătește masa pe o mică plită cu gaz așezată pe un covor roșu din cameră.

Pe o masă dintr-un colț sunt câteva cărți și fotografii vechi ale fiicelor sale.

El spune că atunci când talibanii au fost înlăturați de la conducere în 2001, credea că Afganistanul va prospera. „Am crezut că europenii și americanii vor repara această țară ... dar asta nu s-a întâmplat”, spune el.

Vecinilor lui Simentov le va părea rău dacă el va pleca. „Este un om bun”, a spus Shakir Azizi, care deține un magazin alimentar în fața sinagogii. "El este clientul meu de 20 de ani. Dacă pleacă, ne va fi dor de el."

Dar Simentov se teme de ceea ce îl așteaptă dacă rămâne.

"Talibanii sunt aceiași ca acum 21 de ani", afirmă el.

"Mi-am pierdut încrederea în Afganistan ... nu mai există viață aici."

 

Traducere de Magda Savițchi după reportajul AFP preluat de rfi.fr

Editor Șerban Georgescu