Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nigeria aproape de un război civil. Agricultorii luptă până la moarte pentru terenurile fertile

nigeria.png

Incendii provocate în timpul luptelor dintre agricultori într-un sat din regiunea Ebonyi, Nigeria, februarie 2021
Sursa imaginii: 
© Observateurs / France24

Regiunea centrală (Middle Belt) a Nigeriei a fost grav afectată anul acesta de reizbucnirea violențelor dintre fermierii cultivatori și crescătorii de animale. Schimbările climatice și deșertificarea intensifică tensiunile, determinând crescătorii de animale din nord să se deplaseze tot mai spre sud, pe teritoriul agricultorilor. Conflictul a dus în ultimii ani la pierderea a mii de vieți omenești, mai multe decât cele provocate de insurgența grupării islamiste Boko Haram.

Aceste înfruntări, pentru accesul la pământ și resurse, au și un important aspect interconfesional, dat fiind faptul că majoritatea crescătorilor de animale sunt musulmani, iar cei mai mulți dintre agricultori sunt creștini.

Culturi incendiate

Abeni (pseudonim) este un fermier creștin. În iulie 2020, a fost forțat să își părăsească pământul din cauza violențelor. De la jumătatea lunii martie a.c., a asistat la trei atacuri în care zeci de oameni au fost uciși. Pe 18 martie, zece agricultori au fost omorâți și alte trei persoane rănite în satul Kizachi, statul Kaduna.

„Peste 100 de militanți fulani au ajuns în sat în jurul orei 23 [18 martie, n.r.]. Atacul a durat mai mult de o oră. Armata nigeriană a sosit a doua zi la ora 12:45, dar era prea târziu. Masacrele avuseseră loc deja. Peste 70 de case și lăcașuri de cult, precum și mai multe hambare de cereale și motociclete au fost incendiate”, relatează Abeni.

Abeni a trimis echipei Les Observateurs a postului TV francez France 24 mai multe fotografii de-a dreptul șocante care arată trei trupuri arse, dintre care unul al unui bebeluș.

„În această regiune, atacurile au cauzat pierderi mai mari decât pandemia de Covid-19. Guvernul încearcă să găsească un vaccin pentru a combate virusul, dar de ce nu a încercat să găsească o soluție pentru această criză care scapă de sub control?

Este mult mai periculoasă decât pandemia. Numeroși agricultori își pierd sursele de venit, căci culturile lor sunt arse de crescătorii de animale sau mâncate de animale. Pentru alții, situația este și mai gravă: familia și prietenii lor mor”, adaugă el.

În satele din jur Ancha, Hukke, Kperie și în alte sute de sate din zona fertilă din regiunea centrală din Nigeria, locuitorii asistă la scenarii similare.

Un cerc vicios

Salihu Musa Umar, este membru al MACBAN (Miyetti Allah Cattle Breeders Association of Nigeria), una dintre principalele asociații de crescători din Africa, fondatorul Inițiativei agricultorilor și crescătorilor de animale pentru pace și dezvoltare.

„Crescătorii de animale sunt adesea descriși într-o manieră negativă de către fermieri. Astfel, odată ajunși pe teritoriul agricultorilor aceștia stârnesc suspiciuni în rândul localnicilor. Dar, în realitate, crescătorii sunt și ei în aceeași măsură victime ale acestui conflict. Zilnic crescători de animale sunt omorâți de comunitățile sătenilor.

Crescătorii trebuie să se deplaseze dintr-un punct A într-un punct B în căutarea unor pășuni mai bune. Dar ruta lor este adesea blocată de agricultorii furioși care îi atacă... O situație care se repetă la nesfârșit.

Majoritatea sunt săraci, fără prea multă educație și sunt rar auziți în dezbaterea publică. Astfel, este ușor să faci din ei țapi ispășitori”, relatează Salihu Musa Umar.

Schimbările climatice, un factor agravant

De zeci de ani, agricultorii și crescătorii de animale se intersectează fiindcă fulanii din nordul țării migrează în mod tradițional spre sud în sezonul arid, în căutarea apei și a pășunilor pentru animalele lor. Cele două comunități obișnuiau să ajungă la înțelegeri care le permiteau să conviețuiască pașnic.

În ultimii ani însă, schimbările climatice au schimbat această situație. Seceta și deșertificarea i-au obligat pe crescătorii de animale să se deplaseze mai spre sud, ajungând pe terenurile agricultorilor, al căror număr a crescut în paralel cu creșterea populației din Nigeria.

Contactat de echipa Les Observateurs, Isaac Olawale Albert, directorul Institutului pentru pace și studii strategice de la Universitatea Ibadan, aflată la 130 de kilometri nord-est de Lagos, este de părere că „schimbările climatice sunt cea mai importantă variabilă în analiza [conflictului]”.

„Seceta și deșertificarea se datorează deplasărilor tot mai numeroase ale crescătorilor de animale. A devenit mai greu de găsit pământ fertil, deci și concurența s-a intensificat. Regiunea Middle Belt este adesea denumită „coșul cu alimente” al țării – un teren foarte fertil, apreciat atât de agricultori cât și de crescători”, explică Isaac Olawale Albert.

Riscul de a deveni „o altă Rwanda”

Numărul tot mai mare al victimelor acestui conflict alimentează tensiunile religioase deja existente. Majoritatea crescătorilor fulani sunt musulmani, iar majoritatea agricultorilor cultivatori sunt creștini. Odată cu venirea la putere în 2015 a președintelui Muhammadu Buhari, fulan și musulman, situația s-a înrăutățit, potrivit lui Salihu Musa Umar.

Mulți agricultori au acuzat guvernul de părtinire în conflict și chiar de instigare la și mai multă violență în scopuri politice. De ambele părți, acuzațiile și contraacuzațiile de purificare etnică și chiar de genocid au luat amploare.

Potrivit unui analist local care a preferat să rămână anonim, este esențial ca guvernul să preia controlul asupra problemei pentru a pune capăt acestor teorii conspirative care se răspândesc rapid: „Guvernul trebuie să fie foarte vigilent, pentru că dacă nu este și pare că sprijină un anumit grup, ne transformăm într-o altă Rwanda și situația poate să degenereze într-un război civil pe scară largă”.

O provocare pentru securitatea alimentară

Găsirea unei ieșiri din criză este, de asemenea, o provocare pentru economia și securitatea alimentară a țării. Potrivit lui Salihu Musa Umar, aproape 60% din proteinele din Nigeria provin de la turmele ciobanilor fulani. În timp ce aproximativ 90% dintre agricultori sunt mici exploatatori care realizează cea mai mare parte a producției agricole a țării, reprezentând 27% din PIB.

„Hrana devine foarte scumpă pentru că agricultorii nu au acces la fermele lor”, subliniază Isaac Olawale Albert. „Dacă nu reușim să instaurăm pacea în zonele rurale, nu vom mai putea cultiva. Conflictul a devenit o problemă existențială în Nigeria. Fie găsim o soluție, fie nu vom mai avea suficientă hrană”, conchide el.

Conflictul dintre agricultori și crescătorii de animale a provocat moartea a peste 10.000 de persoane în ultimul deceniu și a forțat mutarea a 300.000 de oameni, potrivit ONG-ului International Crisis Group. În 2018, potrivit acestei organizații, 2.000 de persoane au fost omorâte, un număr de șase ori mai mare decât numărul victimelor grupării Boko Haram din acel an.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul France 24