Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ÎPS Teodosie: „Femeia a început păcatul, altfel n-ar fi născut în dureri”

teodosie.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook Arhiepiscopia Tomisului

Ierarhul Arhiepiscop al Tomisului a avut o remarcă neobișnuită, joi, când a încercat să explice de ce nu e discriminatoriu faptul că o femeie nu poate avea roluri importante în structurile bisericești.

Afirmațiile ÎPS Teodosie au fost făcute joi seara la Radio Dobrogea:

Nicio femeie nu poate fi preot. Aceasta e condiția ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune pentru că are condiția slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a început păcatul și iată că se află cu această neputință, pentru că - ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur - dacă nu ar fi fost păcatul nu s-ar fi înmulțit neamul omenesc, ci prin puterea cuvintelor dumnezeiești care le-a zis înainte de păcat <Creșteți și vă înmulțiți și stăpâniți pământul>”, a spus Teodosie.

Arhiepiscopul crede și că strămoșii nu își cunoșteau intimitățile înainte de păcat.

El a continuat spunând că din cauza păcatului primordial femeia „naște fii în dureri”.

Femeii i s-a spus: <în dureri vei naște fii>. Dacă nu păcătuia n-ar fi născut în fii în dureri. Toate acestea lămuresc diferența dintre bărbat și femeie și iată, ca să arate că nu este discriminare, Fiul lui Dumnezeu S-a întrupat ca bărbat. Și Sfântul Sfinților este bărbat”, a mai adăugat înaltul prelat dobrogean.

De asemenea, acesta vede condiția femeii, totuși, alături de sfinți, vorbind de Maica Domnului:

Maica Domnului este mai sfântă decât îngerii și decât sfinții. Este deasupra îngerilor și a sfinților. Nu este egală cu Dumnezeu, dar este aproape de Dumnezeu. Este cel mai aproape de Dumnezeu din neamul omenesc, astfel încât Dumnezeu, cu înțelepciunea Sa, a făcut echilibru ca nimeni să nu se simtă discriminat și fiecare să își poarte crucea vieții sale așa cum l-a lăsat Dumnezeu”, a mai spus Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului.