Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Suedia speră ca pandemia să se stingă la vară

suedia_de_vara.jpg

Sursa imaginii: 
Constantin Drăgan / RFI România

Deși încă nu a trecut complet de al treilea val de Corona, Suedia e mai degrabă optimistă. Autoritățile vorbesc chiar despre posibilitatea ca vara să însemne sfârșitul pandemiei pentru țara scandinavă. Corespondentul RFI în Suedia, Constantin Drăgan, aduce informații.

Între 4000 și 7000 de noi cazuri zilnice se înregistrează actualmente în Suedia, cei infectați sunt din ce în ce mai tineri, însă - ori poate tocmai din acest motiv - numărul deceselor nu are nicio legătură cu cel de anul trecut și nici cu cel din multe alte țări europene. Media e pe undeva pe la 20 de persoane infectate care mor în fiecare zi. Acest număr poate varia destul de mult de la o zi la alta, însă de pildă de miercuri până joi, numărul deceselor a fost de 7. Internările la Terapie intensivă sunt înca multe, dar nu în creștere, spun autoritățile.

Așa că suedezii sunt optimiști și se gândesc la viitor. Două sunt scenariile estimate și prezentate ieri de autorități. 

Cel mai optimist dintre ele spune că, mulțumită măsurilor luate și a seriozității populației, grație și vaccinurilor, există șanse că la vară să nu se mai vorbească despre pandemie în Suedia. Asta nu înseamnă că nu vor mai fi deloc cazuri, ci că numărul lor va fi suficient de scăzut pentru a nu mai pune presiune pe sistemul sanitar. Însă, pentru că așa ceva să se poată întâmpla, autoritățile subliniază că oamenii trebuie să dea dovadă de aceeași disponibilitate că și până acum în a urma recomandările care, deși sunt mult mai puțin restrictive decât cele adoptate în majoritatea celorlalte țări, chiar există.

Cel mai important, spun suedezii este să păstrezi distanța față de cei din jur. Iar respectarea acesteia este evidentă atunci când mergi pe stradă, stai la cozi, ori te duci la cumpărături. Numărul maxim al persoanelor acceptate într-un magazin este și el în funcție de suprafața comercială și poate fi cel mult de 500. Oamenii sunt încurajați să meargă la cumpărături singuri, iar întrunirile oficiale pot avea maxim 8 participanți. La fel și cele care se țin în locuințe, însă acolo nimeni nu face vreun control. Singurele locuri în care se recomandă purtarea măștii sunt mijloacele de transport în comun. La orice semn de boală, ești încurajat să stai acasă, plătit fiind, și să te testezi. Restaurantele au mesele distanțate și se închid la 8 seara, însă pot continua să vândă la pachet până la orice oră doresc. Școlile funcționează în regim hibrid, dar majoritatea elevilor sunt în clase. În linii mari, asta e tot. Cum, cel puțin regulile care se referă la persoane private sunt doar recomandări, nerespectarea acestora nu se sancționează în vreun fel.

Al doilea scenariu prezentat ieri de autoritățile de la Stockholm vorbește despre varianta în care oamenii nu mai urmează aceste recomandări, iar cetățenii nu se vaccinează că până acum, ceea ce ar face că pandemia să țină până prin septembrie.

În continuare în Suedia sunt foarte puțini purtători de măști. Aproape niciunul pe străzi sau în școli și maxim un sfert din clienții din magazine. Nimeni nu este revoltat să vadă că persoana de lângă el nu are fața acoperită.

În privința vaccinărilor, strategia suedeză a făcut că până acum 87% din cetățenii în vârstă de peste 65 de ani să primească măcar o doză. Asta înseamnă cam o treime din populația adultă a țării. Rezultatul direct este scăderea foarte puternică a numărul victimelor din căminele de bătrâni. Din păcate, cu excepția personalului medical și al celor din grupuri de risc, suedezii mai tineri nu au avut până de curând nici cea mai mică șansă de a primi un vaccin. Ordinea oficială este respectată cu multă strictețe de centrele de vaccinare. Liste de persoane interesate să fie vaccinate cu dozele celor care nu se prezintă există în foarte puține locuri. 

Dorința de vaccinare este mare în Suedia. La Stockholm, în momentul în care s-au deschis listele pentru cei care au sub 60 de ani, s-au înregistrat 20 000 de înscrieri într-o ora și 78 000 în opt ore. Vaccinul de la Astra Zeneca este autorizat în Suedia, însă doar pentru cei de peste 65 de ani, unde riscul de complicații în cazul infectării cu virusul este considerat mult mai mare decât acela de a avea probleme în urma vaccinării.

Și tot în ceea ce privește vaccinarea, acum o săptămâna autoritățile se gândeau să acorde o oarecare prioritate cetățenilor cu origini străine, întrucât se pare că aceștia au fost mai puternic loviți de boală decât suedezii născuți în Scadinavia.

Pe de altă parte, conform ultimelor statistici publicate, aproximativ un sfert din suedezi au deja anticorpi la infecția cu virusul Corona. Cei mai mulți dintre ei sunt în vârstă de până la 19 ani. Autoritatea de sănătate publică susține că eficiența acestor anticorpi este pe undeva pe la 90% și că durează aproape un an.

În sfârșit, ar mai fi de spus și că autoritățile se gândesc să deschidă încet și sectoare care deocamdată nu mai funcționează, să crească numărul celor acceptați la întruniri și să permită accesul publicului la competițiile sportive. Acest lucru s-a anunțat a fi posibil să se întâmple de la mijlocul lunii mai, dacă tendința de scădere a numărului cazurilor va continua. Deocamdată însă nu se știe nimic mai mult, iar autoritățile au promis doar că vor face precizări clare pe acest subiect miercurea viitoare.

Chiar dacă numărul suedezilor care susțin strategia țării în privința pandemiei nu mai este atât de ridicat ca anul trecut, sunt încă destui aceia care consideră că aceasta a fost calea corectă pentru că a păstrat democrația, nu a distrus psihicul populației și nici industria, comerțul ori educația. Comparativ cu țările vecine, rezultatele Suediei în reducerea numărului victimelor Corona sunt foarte slabe, dar ele sunt totuși semnificativ mai bune decât cele ale multor alte țări europene care au preferat carantinările forțate și inchiderile repetate ale societății.

 
Corespondență din Stockholm de la Constantin Drăgan