Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ursul Arthur și naționalismul pasiv de tip ”ne-au luat petrolul și băncile, acum ne iau urșii”

Urs Arthur nationalism pasiv petrol banci ursi.jpg

Dumitru Borțun analizează discursul public în cazul ursului Arthur (Sursa foto: Facebook/Dumitru Borțun)
Dumitru Borțun analizează discursul public în cazul ursului Arthur (Sursa foto: Facebook/Dumitru Borțun)

Cazul ursului Arthur împușcat de un prinț din Austria în județul Covasna este speculat politic de unele partide. O spune la RFI profesorul universitar Dumitru Borțun, de la Facultatea de Comunicare și Relații Publice a SNSPA. El subliniază că o parte a populației privește acest caz dintr-o perspectivă naționalistă.

Dumitru Borțun observă că un anumit segment de populație privește cazul ursului Arthur dintr-o perspectivă mai degrabă naționalistă: ”E mai degrabă actual acel sentiment de proprietate: bine, bine, vine în munții noștri să vâneze, au venit să ne ia până și animalele, ne-au luat petrolul, ne-au luat gazele, ne-au luat băncile, ne-au luat tot și acum au venit să ne ia și urșii. Deci genul ăsta de naționalism pasiv, care nu e neapărat transformat în șovinism sau în naționalism agresiv, e un naționalism pasiv, care revendică o anumită proprietate a românilor asupra pădurilor, apelor, aerului și animalelor și plantelor de pe teritoriul național”.

În opinia sa, ”problema pentru un om actual, care nu trăiește în trecut este că avem niște valori, care cuprind și grija pentru mediu, pentru natură în general, care nu este opozabilă omului (...). Paradigma actuală la nivel mondial este alta, că natura este mama noastră și noi nu trebuie să o rănim. Noi suntem atât de obsedați de trecut și de bătăliile cu turcii și de meritele unor conducători militari sau religioși, încât nu mai suntem în stare să gândim viitorul. Noi habar n-avem ce trebuie să facem peste doi-trei ani, nu avem un proiect de societate pentru următorii 50 de ani, dar știm ce mânca Ștefan cel Mare dimineața, la prânz și seara și ce vin îi plăcea. Ne legitimăm prin trecut, asta-i problema”.

 

Cazul ursului Arthur|Berceanu la RFI: Nu contează dimensiunea animalului, ci cum a fost vânat

 

Dumitru Borțun consideră că ”un patriotism autentic actual este un patriotism civic, nu e un patriotism din ăsta că noi suntem urmașii lui Ștefan cel Mare și suntem mândri de bătăliile și succesele lui, parcă ar fi ruda noastră. Patriotismul ăsta de tip tribalist, că sunt ai noștri, avem același sânge, vorbim aceeași limbă, asta a fost foarte valabil la începutul secolului 20, de la jumătatea secolului 19, până în prima jumătate a secolului 20, atunci când s-a realizat România mare. Or dacă poporul român ar fi un popor actualizat, ar pune problema ursului Arthur din perspectiva protejării biodiversității. Iată care ar trebui să fie valorile puse în lumină cu ocazia acestei dezbateri, nu că a venit să ne vâneze animalele, a venit austriacul ăsta. Bine că n-a fost ungur, că s-ar fi născut și mai mult genul ăsta de retorică, o retorică păguboasă”.

 

Câți urși există de fapt în România?

 
Dumitru Borțun, despre cazul ursului Arthur, tratat în cheie naționalistă