Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sute de persoane la coadă, la maratonul vaccinării din București

maraton_vaccinare_sala_palatului.jpg

Maratonul Vaccinării - ediția București se desfășoară în perioada 7 - 10 mai, la Sala Palatului și la Biblioteca Națională
Sursa imaginii: 
RO Vaccinare / Facebook

Maratonul vaccinării anti-covid, cel mai mare de acest gen organizat în până acum, a început în Capitală. Sute de oameni așteaptă la coadă ca să se imunizeze împotriva coronavirusului cu ser produs de Pfizer. Evenimentul va dura 3 zile și 3 nopți. Poate veni oricine dorește, doar cu buletinul, fără programare. Tot fără programare se va vaccina începând de mâine la centrele din toată țara.

În această dupa-amiază a început maratonul de vaccinare din București care va dura până luni dimineață la ora 8. Se va vaccina zi și noapte. Serul folosit este cel de la Pfizer. În total sunt 50 de cabinete: 10 la Biblioteca Națională și 40 la Sala Palatului. La unul dintre aceste din urmă cabinete vaccinează însuși coordonatorul campaniei, medicul Valeriu Gheorghiță. El este unul dintre cei aproximativ 1.200 de voluntari, medici, asistenţi medicali, rezidenţi şi studenţi medicinişti, care vor administra cele 10 mii de doze cu ser anti-covid alocate pentru maraton.

La această oră sute de persoane stau la coadă pentru a se vaccina, atât la sala palatului cât și la biblioteca națională. Pentru mulți, înscrierea în platformă a făcut lucrurile să pară complicate, iar acum doresc să se vaccineze pentru că nu trebuie să facă altceva decât să se prezinte cu buletinul sau cu pașaportul.

Persoanele care se vaccinează acum, în cadrul maratonului, vor face rapelul peste 3 săptămâni, în același loc - Sala Palatului sau Biblioteca Națională. Cei care merg să se vaccineze sunt exceptați de la restricția de circulație după ora 22. Mai multe autobuze STB vor circula toată noaptea, este vorba despre liniile 104, 117, 178, 300, 313 și 368.

În plus, începând de mâine, vaccinarea fără programare va fi deschisă în toate centrele din țară. Cei peste 60 de ani se vor putea imuniza pe tot parcursul programului, iar persoanele din celelalte categorii de vârstă începând cu ora 14. Persoanele programate prin platformă şi care au locuri rezervate conform planificării au prioritate la vaccinare.


Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de imunizare anti-covid, voluntar la maratonul de vaccinare din București
Sursa imaginii: 
RO Vaccinare / Facebook

Duminică, Ziua Europei, 9 mai, va fi sărbătorită la Sibiu într-un mod inedit, cu un maraton de vaccinare la sediul Filarmonicii de Stat, iar în faţa clădirii va avea loc un concert. Și aici serul folosit va fi cel de la Pfizer/BioNtech.

În utimele 24 de ore au fost raportate 1.422 de cazuri noi de COVID-19. Rata de pozitivare este de 3,69%. Alți 89 de români au murit după ce s-au infectat cu coronavirus. La ATI sunt 1.041 de pacienți COVID. Doar 3 județe și Capitala mai sunt în scenariul galben. În contextul reducerii numărului de cazuri și al disponibilității vaccinurilor, autoritățile discută despre măsuri de relaxare. Într-o postare pe facebook, premierul Cîțu estima că azi România va depăși 3.5 milioane de persoane vaccinate și spunea că suntem din ce în ce mai aproape de revenirea la normalitate.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a precizat înaintea ședinței comitetului interministerial că se are în vedere renunțarea la masca de protecție pe plajă, la munte, la sălile de sport și bazinele de înot de la 1 iunie.

Eu sunt încrezător uitând-mă pe cifre. Astăzi nu mai avem nicio localitate carantinată în România, numărul de cazuri a scăzut la 1300 în ultimele 24 de ore, numărul de persoane vaccinate a depăşit 100.000 ieri, am ajuns undeva la 2,2 milioane de persoane vaccinate la nivel naţional. Sunt încrezător că toate aceste elemente vor conduce la aceste măsuri despre care tot vorbim de ceva vreme şi care să fie aplicate începând cu 1 iunie, gradual, restricţiile au fost introduse gradual şi măsurile de relaxare vor veni tot gradual”, a mai precizat Lucian Bode.
Întrebat ce conţin propunerile avansate de MAI, ministrul a răspuns: “Renunţarea la mască pe plajă, renunţarea la mască în vârful muntelui cum am spus eu, dar aici trebuie să nuanţăm -  este vorba despre staţiunile montane, despre staţiunile de pe litoral. Aici vom vedea formula finală. Să renunţăm la portul măştii la centrele de fitness, de exemplu, la bazinele de înot. Legat de număr sigur că vom discuta procentul de cât la sută din capacitatea restaurantelor, de exemplu, poate să fie ocupată dacă toţi angajaţii sunt vaccinaţi şi dacă toate persoanele care intră în respectivul restaurant sunt vaccinate. Acestea sunt elemente pe care le discutăm cu ceilalţi parteneri.”. 

Și Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat că revenirea la normalitate se va face treptat, iar restricţiile vor fi ridicate pe măsură ce evoluţia pandemiei şi rata de vaccinare vor permite acest lucru.

"Tot timpul trebuie să vedem lucrurile aşa cum sunt. Această revenire la normal este de fapt un început de a reveni la viaţa de dinaintea pandemiei. Nu se va putea face dintr-odată, ci va trebui făcută în paralel cu vaccinarea şi cu continuarea măsurilor de prevenţie. Restricţiile vor fi ridicate treptat, pe măsură ce evoluţia pandemiei şi rata de vaccinare ne vor permite să facem acest lucru", a spus ministrul Sănătăţii.

Premierul Florin Cîțu a anunțat ieri că relaxarea restricțiilor anti-covid va avea loc în 2 etape. Prima dintre ele, de la 1 iunie, va aduce eliminarea obligativității purtării măștilor de protecție pe plajă. Evenimentele mari, de genul Untold sau Neversea, ar putea fi organizate mai aproape de 1 august, data estimată a celei de-a doua etape de relaxare, a explicat el. Restaurantele și hotelurile care vor să fie deschise la capacitatea maximă trebuie să se asigure că primesc doar clienți vaccinați și pot verifica asta pe baza CNP-ului. Și premierul Cîțu și președintele Iohannis au subliniat ieri că sunt destule vaccinuri pentru toți cei care doresc să se imunizeze, așa că nu mai avem nicio scuză.