
Social
Imunologul Ștefan Dascălu, despre mutația E484K și a treia doză de vaccin anti-COVID
stefan_dascalu.jpg

Ștefan Dascălu: Această mutație care a fost inițial identificată în tulpina africană și nu numai această mutație, ci și altele care sunt în cadrul proteinei spike, sunt de interes pentru noi și reprezintă un motiv de îngrijorare tocmai pentru că proteina Spike este ținta vaccinurilor. Este modul prin care virusul reușește să se atașeze de celulele noastre și să le infecteze. Pe lângă faptul că proteina spike în sine, cu o potențială mutație poate să devină fie mai infecțioasă, fie să cauzeze simptomatologie mai severă, mutația respectivă, fiindcă este în cadrul țintei principale a vaccinurilor, poate cauza ca eficiența vaccinurilor să scadă teoretic. Subliniez teoretic pentru că au fost efectuate teste în laborator pe numeroase tulpini care prezintă această mutație fie independent, fie împreună cu alte mutații și ceea ce, din fericire pentru noi a fost confirmat, este că vaccinurile rămân eficiente și oferă în continuare protecție față de aceste noi versiuni. Au fost în continuare înregistrate anumite tipuri vaccin în anumite cadre în care au avut o eficacitate mai scăzută în prevenirea cazurilor simptomatice. Atenție! Prevenirea cazurilor simptomatice diferă de prevenirea simptomatologiei severe, care este principalul obiectiv al vaccinului. Să reducă din cazurile severe, din internări la ATI și din decese. Prin aceste evaluări s-a demonstrat că vaccinurile rămân foarte bune în a preveni cazurile severe.
Reporter: Vorbiți de noile tulpini. Acestea apar din vina noastră? Este ceva greșit în comportamentul nostru?
Ștefan Dascălu: Răspunsul la întrebarea dumneavoastră este unul mai complex. Mutațiile nu apar din vina noastră. Ele apar în urma procesului natural al replicației. Virusul acela se replică cu erori. Vina noastră intervine pentru că lăsăm aceste noi tulpini care au apărut într-un individ infectat să îi infecteze pe alții. Aici putem interveni cu măsuri de prevenție, de distanțare socială, toate aceste lucruri de care în momentul de față suntem obosiți. Nu mai vrem să mai auzim de ele. Dar din păcate ele rămân în continuare cele mai eficiente mecanisme prin care putem controla răspândirea infecției pe lângă vaccinare. Subliniez încă o dată, pe lângă vaccinare. Dovezile actuale arată că transmisia virusului scade puternic dacă un procentaj suficient de mare al populației a fost vaccinat. Ne uităm la Marea Britanie, la Israel. Începem să ne uităm la Statele Unite, unde iarăși s-au imunizat foarte mulți oameni. Toate aceste dovezi ne arată că vaccinurile funcționează. Încă un lucru, acel procentaj al oamenilor fără imunitate, asigură virusului o resursă ca el să infecteze oamenii neprotejați fie prin anticorpi post infecțioși, fie prin anticorpi postvaccinali. Fiecare individ care devine infectat reprezintă o potențială sursă de a genera o astfel de tulpină mutant tocmai pentru că replicația în interiorul individului este predispusă la acele erori. Din nefericire se poate propaga și la alți oameni. Dacă sunt suficienți de mulți oameni care să răspândească această nouă versiune a virusului se ajunge cu tulpini care la nivel global ajung să înlocuiască fostele tulpini care se aflau în circulație.
Rep: Ați spus că sunt destule dovezi care arată că vaccinul funcționează. Potrivit ultimelor studii, cât timp ne protejează vaccinul?
Ștefan Dascălu: Protecția individuală diferă. Fiecare om răspunde mai mult sau mai puțin în urma fie a unui stimul infecțios, fie a unui stimul prin vaccinare. Dovezile actuale arată că imunitatea devine pertinentă și recomandările spun că imunitatea rămâne foarte bună în jur de 8 – 9 luni după administrarea vaccinului. Sigur că ea poate dura și mai mult și poate chiar mai puțin la unii oameni. Ideea este că o protecție bazală va rămâne. O primă linie de apărare odată ce ai fost imunizat va fi acolo. Acest lucru va face diferența chiar pe termen lung. Principalul motiv pentru care omenirea a suferit atât de mult în urma acestei pandemii este că virusul a lovit o populație care nu a fost niciodată expusă la un astfel de agent infecțios.
Rep: În ce măsură va fi necesară o a treia doză de vaccin?
Ștefan Dascălu: O a treia doză deja este în discuție. În Marea Britanie deja se discută acest lucru. Este una dintre propunerile oficiale care sunt în momentul de față pe masa autorităților. În primul rând se discută implementarea unei a trei doze de vaccin la persoanele la un risc mai ridicat. Vorbim de persoane cu comorbidități și alte afecțiuni, dar și la persoane care trec de o anumită vârstă. Din câte am înțeles, discuțiile actuale se referă la persoanele peste 50 de ani, unde deja începe să crească rata de simptomatologie severă și risc de deces în urma infecției cu virusul.
Rep: Va fi același vaccin sau va fi un vaccin modificat care va include și noile variante ale virusului?
Ștefan Dascălu: Este foarte probabil să se modifice și aceste vaccinuri. Asta este a doua posibilitate pe lângă ce a a oferirii multiplelor vaccinări la anumite intervale de timp oamenilor. Este și aceasta o posibilitate. Cu siguranță în viitor se va întâmpla. După cum spuneam, nu este un proces foarte dificil. Nu începem de la zero. Putem adapta structurile deja existente pentru a face acel vaccin.
ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: